Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Ψυχολόγος, εργοθεραπευτής, λογοθεραπευτής, ειδικός παιδαγωγός... Τι χρειάζεται το παιδί μου;;

Τόσες πολλές ειδικότητες! Τι χρειάζεται το παιδί μου; Με παραπέμπουν σε πολλούς, είναι όλοι απαραίτητοι;
Ερωτήσεις, προβληματισμοί, και γονείς "χαμένοι" μέσα στις αναρίθμητες ειδικότητες, τις διαγνώσεις, τα ασφαλιστικά ταμεία...
Για να ξεδιαλύνουμε λίγο το τοπίο και να γίνουν όλα πιο κατανοητά, θα ξεκινήσω και θα αναφέρω λίγα πράγματα για την κάθε ειδικότητα.
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ: Οι λογοθεραπευτές ασχολούνται κατά κύριο λόγο με προβλήματα στο λόγο, τη φωνή, την ομιλία και την επικοινωνία. Προβλήματα λόγου αποτελούν οι δυσκολίες άρθρωσης, η καθυστέρηση στο λόγο, ο τραυλισμός, η απλοποιημένη ή "μωρουδίστικη" ομιλία του παιδιού που δεν ταιριάζει στην ηλικία του καθώς επίσης  οι νευρολογικές διαταραχές, οι διαταραχές μάσησης και κατάποσης, απασχολούν κι αυτές τη λογοθεραπεία.
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ: Οι εργοθεραπευτές βοηθουν τα παιδιά που εμφανίζουν δυσκολίες στην αντίληψη, στην οργάνωση (χώρου-χρόνου), στην κίνηση, στη συγκέντρωση, στον προσανατολισμό καθώς και στον γραφοκινητικό τομέα. Μέσα από δραστηριότητες βιωματικές, αισθητηριακές και ψυχοκινητικές ο εργοθεραπευτής εντοπίζει τα κίνητρα και τα ενδιαφέροντα του κάθε παιδιού και μέσα από αυτά το βοηθά να καλύψει τις αδυναμίες του.
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: Οι ψυχολόγοι ασχολούνται σε συμβουλευτικό επίπεδο (συμβουλευτική παιδιών και συμβουλευτική γονέων), χορηγούν διαγνωστικά τεστ, είναι υπεύθυνοι στις ομάδες γονέων και παρακολουθούν τα παιδιά ή τους γονείς σε ατομικές συνεδρίες- συναντήσεις.
ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: Οι ειδικοί παιδαγωγοί είναι συνήθως δάσκαλοι εξειδικευμένοι στην ειδική αγωγή οι οποίοι υποστηρίζουν τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες να διαβάζουν με τον κατάλληλο γι αυτά τρόπο. Βρίσκει ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και τρόπους μάθησης ώστε το διάβασμα να είναι μια ευχάριστη διαδικασία.
Με απλά λόγια και κατανοητά όλες οι ειδικότητες είναι χρήσιμες και η μία συμπληρώνει την άλλη. Ανάλογα με τις ανάγκες κάθε παιδιού βέβαια, γίνεται η επιλογή των ειδικοτήτων ή της ειδικότητας που χρειάζεται.


Φάνια Βιλλιώτη, ψυχολόγος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Φάνια Βιλλιώτη - Ψυχολόγος
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
e-mail: taksidi_psyxis@hotmail.com