Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2011

Τα πρώτα Χριστούγεννα με τον ένα γονέα...

Φέτος είναι τα πρώτα Χριστούγεννα με τον ένα γονέα; Οι γονείς χώρισαν και οι συνθήκες διαφοροποιούνται; Πόσο εύκολο είναι να προσαρμοστεί ένα παιδί σε μια τέτοια αλλαγή;
Σίγουρα ένας χωρισμός δεν είναι από τα καλύτερα γεγονότα που θα μπορούσαν να συνβούν στους ανθρώπους, ωστόσο αποτελεί μια πραγματικότητα, η οποία είναι αναπόφευκτη εάν η ώριμη σκέψη δυο ανθρώπων κατέληξε σε αυτή τη λύση.
Η προσαρμογή των παιδιών διαφέρει ανάλογα με την προσωπικότητά τους αλλά και με τις σχέσεις που έχουν οι γονείς μεταξύ τους. Όταν δε, πλησιάζουν και οι γιορτινές μέρες όπου πια "δεν κάνουμε Χριστούγεννα όλοι μαζί" και κάποιες μέρες μοιράζονται με τη μαμά και κάποιες άλλες με τον μπαμπά, εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν.
Καλό είναι να μοιράσετε τις μέρες με όμορφο και δίκαιο τρόπο και να το ανακοινώσετε μαζί στα παιδιά (για παράδειγμα: "επειδή πια η μαμά κι ο μπαμπάς δε μένουν στο ίδιο σπίτι, κι επειδή σας αγαπούν και οι δύο πάρα πολύ και σας θέλουν στις γιορτές αποφασίσαμε ότι θα ήταν καλύτερα να περάσετε τα Χριστούγεννα με τον μπαμπά και την Πρωτοχρονιά με τη μαμά, τι λέτε;") Συζητήστε μαζί τους για την απόφασή σας, και δείξ'τε τους ότι τα αγαπάτε πολύ, και ότι πήρατε αυτή την απόφαση για τις γιορτινές μέρες με σκοπό τη δική τους ευχαρίστηση ("πιστέψαμε οτί θα είναι καλύτερα να πάτε μαζί με τον μπαμπά στο χωριό τα Χριστούγεννα, ώστε να δείτε τους φίλους σας και τους παππούδες σας").
Προσπαθείστε να πάρετε μια απόφαση με βάση το καλό των παιδιών σας εάν είναι δύσκολη η μεταξύ σας επικοινωνία, βάζοντας στην άκρη τους εγωισμούς για το "ποιος θα πάρει τα παιδιά". Είναι σημαντικό τα παιδιά να νιώσουν ασφάλεια και αγάπη, διότι και γι' αυτά είναι εξίσου δύσκολο να "αφήσουν μόνο" τον έναν από τους δύο γονείς. Κάντε το λοιπόν πιο εύκολο για εκείνα και σε καμιά περίπτωση μην τους θέσετε το δίλημμα "με ποιον θες να περάσεις τις διακοπες;"
Επιπλέον έαν τα παιδιά είναι αδέρφια καλό είναι να μην τα χωρίστε (π.χ ο γιος με τον μπαμπά και η κόρη με τη μαμά). Φροντίστε ώστε τα παιδιά σας να περάσουν όμορφα, μην ξεχνάτε να τους λέτε πόσο τα αγαπάτε και να κάνετε όχι μόνο δημιουργικά πράγματα μαζί αλλά και να περνάτε απλά χρόνο με καθημερινές δραστηριότητες.


Φάνια Βιλλιώτη, Ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Φάνια Βιλλιώτη - Ψυχολόγος
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
e-mail: taksidi_psyxis@hotmail.com