Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Επικοινωνία Vs χρήση..

"Όταν έχεις επικοινωνία με το παιδί σου, το καταλαβαίνεις. Συνήθως όμως αντιλαμβάνεσαι ότι δεν υπάρχει επικοινωνία μαζί με άλλα πράγματα όπως ότι το παιδί σου είναι στη χρήση....."
"Αυτό που με δυσκόλεψε ήταν το ΞΕΒΟΛΕΜΑ. Μπορούμε να βολευτούμε ακόμα και στις χειρότερες και πιο δύσκολες καταστάσεις"
"Δεν ήμασταν οικογένεια, απλά συνυπήρχαμε 4 άτομα στο ίδιο σπίτι. Μετά, όταν καταλάβαμε τα προβληματά μας, γίναμε οικογένεια και τα ξεπεράσαμε"
Μερικά από τα λόγια που είπαν χθες στην κρατική τηλεόραση γονείς που τα παιδιά τους ήταν στη χρήση, προσπάθησαν, αγωνίστηκαν και τώρα ζουν καθαρά, και παλεύουν να περάσουν μηνύματα στους υπόλοιπους γονείς εκεί έξω, που βιώνουν το πρόβλημα των παιδιών τους στη χρήση.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ! Αυτό είναι το μυστικό. Αυτό τόνισαν πολλοί. Παιδιά, γονείς, ειδικοί.
Η επικοινωνία χάνεται και μαζί με αυτήν χάνεται και η επαφή των γονέων με τα παιδιά. Κι απομένει μόνο η καθημερινή φροντίδα. Τα καθαρά ρούχα, το φαγητό στο ψυχγείο, τα χρήματα για έναν καφέ, ρούχα και ίσως και τη δόση..... Δεν είναι αυτά που κάνουν ένα παιδί να σταθεί στα πόδια του, ούτε αυτά που θα του μεταφέρουν αξίες. Δεν είναι αυτά επαρκή για να σταθούν δίπλα του όταν πονάει, ότα νθέλει να μοιραστεί το πρόβλημά του, όταν θέλει να ακόύσει έναν καλό λόγο ή μια γνώμη. Αυτό που χρειάζονται τα παιδιά είναι επικοινωνία, αγάπη και να είναι δίπλα τους οι γονείς, όχι με υλικά αγαθά, αλλά με ΚΑΡΔΙΑ!
Όταν μάθεις να λειτουργείς σαν οικογένεια, να ακούς τον άλλον, να τον κατανοείς... τότε είσαι δίπλα του, και μοιράζεσαι τα μυστικά του. Μπορείς να προλάβεις καταστάσεις.
Για όσους πιστεύουν ότι τα παιδιά του είναι ακόμα μικρά, και ότι είναι τόοοοσο πολύ μακρινό όλο αυτό, τους προτρέπω να μην χάσουν χρόνο, να είναι κοντά στα παδιά τους και να τους δείξουν πως να τους εμπιστεύονται κι όχι να τους φοβούνται, γιατί όταν ένα παιδί φοβάται, δε μιλάει. Όταν εμπιστεύεται λέει τα πάντα.
Για όσους ίσως βαδίζουν τον γολγοθά... θα πρότινα όπως ειπώθηκε χθες, να ενημερωθούν σωστά. Υπάρχουν τα κέντρα γονέων του ΚΕΘΕΑ όπου υπάρχει σωστή ενημέρωση για όλους (γονείς, αδέρφια, φίλους, συντρόφους). Ας μην ακούνε τι κάνει ο ένας κι ο άλλος, ας μην κρύβονται... Ας δράσουν όσο είναι νωρίς.
Είναι σημαντικό να ΛΕΜΕ και να ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ πόσο αγαπάμε τα παιδιά μας. Να ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ μαζί τους.
Προσπαθήστε για το καλύτερο.... Αξίζει για όλους! Χιλιάδες παιδιά καταστρέφονται και όχι μόνο από τα ναρκωτικά εξαιτίας της έλλειψης επικοινωνίας με τους γονείς. Το να είσαι ουσιαστικά δίπλα στο παιδί σου δεν κοστίζει τόσο, όσο οι συνέπειες του να μην είσαι....


Φάνια Βιλλιώτη, Ψυχολόγος

logo maker logo creator

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Φάνια Βιλλιώτη - Ψυχολόγος
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
e-mail: taksidi_psyxis@hotmail.com