Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται τα παιδιά;

Ο ύπνος είναι ο ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στη ζωή μας. Ειδικότερα για τα παιδιά, αποτελεί καθοριστικό ρόλο στην καθημερινότητά τους, τόσο για την εκπαίδευση όσο και για τις δραστηριότητές τους. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα όρια σχετικά με την ηλικιακή ομάδα και τον ύπνο, αλλά μια γενική κλίμακα που δείχνει κατά μέσο όρο πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται τα παιδιά για να μπορούν να ανταποκρίνονται στο ημερήσιο πρόγραμμά τους.
 
1-3 ετών 11-13 ώρες
4-6 ετών 10-12 ώρες
7-12 ετών 9-11 ώρες
13-18 ετών 8,5-9,5 ώρες

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ύπνος των μικρότερων παιδιών απαιτεί μια προετοιμασία η οποία θα πρέπει να γίνει καθημερινή ρουτίνα. Να ενταχθεί στο καθημερινό τους πρόγραμμα.
Ένα παιδί που δεν κοιμάται επαρκώς, δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσει το σχολείο (πιθανόν να κοιμάται την ώρα του μαθήματος), δεν έχει διάθεση να συνεχίσει τις εργασίες του στο σπίτι και γενικότερα δεν έχει ενέργεια. Η συνεχής έλλειψη ύπνου ίσως επιφέρει προβλήματα συμπεριφοράς, προσοχής και μνήμης. Ο επαρκής ύπνος είναι ένας από τους βασικότερους τομείς που συμβάλλουν στην υγεία του παιδιού.

Πηγές:
sleepfoundation.org
aboutkidshealth.ca

Φάνια Βιλλιώτη 
Ψυχολόγος - Εκπαιδεύτρια Σχολών Γονέων
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
e-mail: taksidi_psyxis@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Φάνια Βιλλιώτη - Ψυχολόγος
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
e-mail: taksidi_psyxis@hotmail.com