Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΕΔΔΥ

Τα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης λειτουργούν με σκοπό την αξιολόγηση-διάγνωση και υποστήριξη των μαθητών που έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, την ευαισθητοποίηση και συνεργασία των εκπαιδευτικών, των γονέων και της ευρύτερης κοινωνίας.
Επιπλέον, τα ΚΕΔΔΥ προσφέρουν ανίχνευση, διάγνωση, αξιολόγηση, εξατομικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, συμβουλευτική γονέων, υποστήριξη εκπαιδευτικών, εισήγηση για προφορική εξέταση των μαθητών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, συνεργασία με την κοινότητα και τους φορείς γενικότερα.
Σχετικά με τη διαδικασία...
Οι γονείς καλούν το ΚΕΔΔΥ της περιοχής τους για να κλείσουν ραντεβού. Συνήθως η αξιολόγηση ολοκληρώνεται σε τρεις συναντήσεις. Γίνεται λήψη ιστορικού του παιδιού από τον κοινωνικό λειτουργό του ΚΕΔΔΥ, έπειτα πραγματοποιείται από τον ψυχολόγο συνήθως  τεστ νοημοσύνης (είναι σημαντικό να καθοριστεί η νοητική ανάπτυξη του μαθητή προκειμένου να φανεί εάν μπορεί να ανταποκριθεί στις σχολικές απαιτήσεις και να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης με τους συνομηλίκους του). Επιπλέον αξιολογούνται από ειδικό παιδαγωγό η ανάγνωση, η γραφή, η ορθογραφία, η κατανόηση κειμένων, η αριθμητική, η γραπτή αφήγηση γεγονότων, η ακουστική και οπτική αντίληψη, και αφού ληφθούν υπόψη όλες οι πληροφορίες, συντάσσεται η γνωμάτευση καθώς και το Ειδικό Εξατομικευμένο Πρόγραμμα στο οποίο αναφέρονται  οι γνωστικές δεξιότητες που περιλαμβάνουν τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του μαθητή καθώς και προτάσεις για υποστήριξη και βελτίωση των αδυναμιών του.
Εξηγείστε στο παιδί σας το λόγο για τον οποίο θα πάτε στο ΚΕΔΔΥ. Το παιδί αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που συναντά στο σχολείο. Είναι σημαντικό να ξέρει ακριβώς τι συμβαίνει. Εάν για παράδειγμα του πείτε "βλέπουμε ότι στην ανάγνωση δυσκολεύεσαι και σκεφτήκαμε να δούμε τι είναι αυτό που σε δυσκολεύει ώστε να βρούμε τρόπο να το μάθεις πιο εύκολα, γι' αυτό θα πάμε σε ένα κέντρο το οποίο έχει ανθρώπους που ενδιαφέρονται να βοηθάνε τους μαθητές......." με απλό τρόπο, κατανοητό χωρίς να υποτιμάτε ή να υπερεκτιμάτε το παιδί σας κάντε το συμμέτοχο στα δρώμενα που το αφορούν.
Πληροφορίες σχετικά με τα ΚΕΔΔΥ http://www.minedu.gov.gr/dioikhtika-eggrafa/eggrafa-idikis-agogis/04-03-11-keddy-dieythynseis-2011.html


Φάνια Βιλλιώτη, ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Φάνια Βιλλιώτη - Ψυχολόγος
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
e-mail: taksidi_psyxis@hotmail.com