Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Πώς να εντάξουμε τις υγιεινές τροφές στην καθημερινότητα των παιδιών;

Το τελευταίο διάστημα γίνονται όλο και περισσότερες μελέτες σχετικά με τα οφέλη της υγιεινής διατροφής, και την προστασία που χαρίζουν απλές τροφές όπως η ντομάτα, το λεμόνι, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, το ρόδι, τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα βότανα, το ελαιόλαδο, και άλλα πολλά.
Εμπλουτίστε τα ντουλάπια της κουζίνας με υγιεινά τρόφιμα, και όχι με σνακ πλούσια σε λίπη και ζάχαρη. Πατατάκια, κρουασάν και διάφορα τέτοια, καλό είναι να μην υπάρχουν στο σπίτι, ώστε να μην μπαίνουν τα παιδιά  σε πειρασμό.
Ενθαρρύνετε τα υγιεινά σνακς. Δώστε στο παιδί σας όμορφα, χρωματιστά πιάτα με συνδυασμούς φρούτων ή λαχανικών, τυριών(γραβιέρα, φέτα, παρμεζάνα, κεφαλοτύρι) με ντομάτα και παξιμάδι ή μαύρο ψωμί. Για τα πιο δύσκολα παιδιά, μπορείτε να τα κόψετε σε διασκεδαστικά σχήματα, ή να σχηματίσετε σχεδιάκια (φανταστείτε, ας πούμε, ένα πιάτο-πρόσωπο, με ένα κομμάτι κρέας για στόμα και δυο φασολάκια για χαμόγελο, ροδέλες καρότου για μάγουλα, λίγο μπρόκολο για μύτη, στρογγυλές πατατούλες -η μια πάνω στην άλλη- για μάτια και βρασμένο ρύζι για μαλλάκια, ή κομμένο μαύρο ψωμί με μικρές φόρμες σε διάφορα σχήματα, από πάνω μικρότερο κομμάτι τυριού κι αυτό κομμένο σε κάποιο σχήμα και πάνω πάνω μισή ελιά, ή κόκκινη πιπεριά σε σχήμα αστεριού πολύ μικρή όμως).
Επίσης, είναι σημαντικό να μη χρησιμοποιείτε τα γλυκά και τα σνακς ως επιβραύβευση! Το φαγητό δεν είναι καλό να είναι βραβείο μιας επιθυμητής συμπεριφοράς σε καμία περίπτωση.
Μιλήστε για το πόσο πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά είναι κάποιες τροφές. Από αυτές να τρώτε κι εσείς, διότι τα παιδιά όπως έχουμε αναφέρει, μιμούνται, οπότε, οι γονείς λειτουργούν ως πρότυπα,όπότε είναι καλό να αποτελούν καλά πρότυπα!
Δώστε τη δυνατότητα επιλογής για το μεσημεριανό φαγητό! Αφήστε τα παιδιά να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο επιλογές (κι όχι περισσότερες) για το μεσημαριανό της επόμενης ημέρας!
Επιλέξτε υγιεινό κολατσιό για το σχολείο, όπως:


  • Μπακέτα ολικής αλέσεως με τυρί χαμηλό σε λιπαρά και γαλοπούλα, ντομάτα και μαρούλι 
  • Σπιτική πίτσα με τυρί και αλλαντικά χαμηλά σε λιπαρά και λαχανικά
  • Σπιτικό κέικ με φρούτα και ξηρούς καρπούς.
  • Ψωμάκι ολικής αλέσεως με μαρμελάδα
  • Φρέσκα φρούτα εποχής

Να έχετε υπομονή, χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι τα παιδιά να μπορούν να τρώνε όλα τα φαγητά. Δώστε την ευκαιρία να συνοδεύεται κάποιο φαγητό όπως οι φακές ή τα ρεβύθια με κάτι που τους αρέσει, με τη συμφωνία να δοκιμάσει 5 κουταλιές. Δώστε έμφαση στην εμφανίση του πιάτου. Μοιραστείτε παρέα σνακς ή γεύματα.


Φάνια Βιλλιώτη, ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Φάνια Βιλλιώτη - Ψυχολόγος
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
e-mail: taksidi_psyxis@hotmail.com