Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Τι είναι η παιγνιοθεραπεία;

Η παιγνιοθεραπεία είναι θεραπευτική αγωγή μέσω παιχνιδιού ή αλλιώς μια ψυχοθεραπευτική προσσέγγιση. Τα παιδιά συνήθως δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους με λέξεις, γι'αυτό και το παιχνίδι είναι το καλύτερο μέσο επικοινωνίας, μάθησης και εξερεύνησης.
Απευθύνεται κυρίως σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας (3-13 ετών), και τους δίνει τη δυνατότητα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να κατανοήσουν τις καταστάσεις που βιώνουν και να αναπτύξουν στρατηγικές διαχείρησης των δυσκολιών που βιώνουν.
Παιδιά τα οποία έχουν συναισθηματικές δυσκολίες ή προβλήματα συμπεριφοράς (επιθετικότητα, μελαγχολία, δυσκολίες στον ύπνο), έχουν βιώσει ένα τραυματικό γεγονός (απώλεια, διαζύγιο, αρρώστια, υιοθεσία), ή έχουν δυσκολίες κατάκτησης των αναπτυξιακών φάσεων μπορούν μέσω της παιγνιοθεραπείας να επουλώσουν τις πληγές που αφήνουν οι δύσκολες εμπειρίες ζωής, επιτρέποντάς τα να εκφραστούν ελεύθερα μέσα σε ένα περιβάλλον που αποπνέει ασφάλεια και εμπιστοσύνη, χωρίς να φοβούνται την απόρριψη ή την επίκριση.
Στην παιγνιοθεραπεία, το παιχνίδι λειτουργεί σαν μια συμβολική διαδικασία και καθώς το παιδί δημιουργεί εικόνες, ιστορίες, παίζει με διάφορα αντικείμενα και παιχνίδια, η συμβολική φύση του παιχνιδιού δημιουργεί για το παιδί μια απόσταση ασφαλείας από τα βιώματά του.
Το παιχνίδι είναι το φυσικό μέσο με το οποίο τα παιδιά μαθαίνουν, επικοινωνούν, εξερευνούν και ανακαλύπτουν τον κόσμο τους.
Στα πλαίσια της θεραπευτικής παρέμβασης τα παιδιά μαθαίνουν να πέρνουν αποφάσεις, να ρυθμίζουν τη συμπεροφορά τους, να αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους, να εμπιστεύονται τον εαυτό τους και να επιτυγχάνουν τους στόχους τους.
Οι γονείς δεν παρευρίσκονατι στις συνεδρίες, ενημερώνονται ωστόσο σε τακτά χρονικά διαστήματα με τον θεραπευτή και συζητούν για τις αλλαγές και την εξελίξη των παιδιών τους.


Φάνια Βιλλιώτη, ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Φάνια Βιλλιώτη - Ψυχολόγος
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
e-mail: taksidi_psyxis@hotmail.com