Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Η τηλεόραση βλάπτει!!


Τόσο τα παιδιά μας όσο και εμείς, σπαταλάμε πολύ χρόνο μπροστά από την οθόνη της τηλεόρασης, με αποτέλεσμα τα μάτια μας να "τετραγωνίζονται" και το μυαλό μας να αποβλακώνεται!!
Είναι απόλυτα λογικό, όταν οι εικόνες που δείχνει η τηλεόραση περνούν απλά από μπροστά μας, χωρίς να μπαίνει το μυαλό μας σε διαδικασία ενεργοποίησης, να κοιμάται ή αλλιώς να αποβλακώνεται!
Ειδικότερα στα παιδιά, αυτό λειτουργεί διαβρωτικά. Το παιδί καρφώνει τα μάτια του στην οθόνη του υπολογιστή ή της τηλεόρασης είτε παίζοντας παιχνίδια, είτε βλέποντας παιδικά και οτιδήποτε άλλο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να μειώνονται οι ωρες που το παιδί μπορεί να απασχοληθεί με άλλες δραστηριόητες οι οποίες το βοηθούν να γίνει πιο δημιουργικό, και να ασχοληθεί με περισσότερα ερεθίσματα τα οποία θα του προσφέρουν πολλά περισσότερα από ότι ένα τετράγωνο κουτί.
Οι ώρες μπροστά στην οθόνη μπορούν να αντικατασταθούν με παιχνίδι (είτε με παιχνίδια, είτε με τα αδέρφια ή και με τους γονείς), ανάγνωση παραμυθιών, ύπνο, περπάτημα, μαγείρεμα και δραστηριότητες στο σπίτι με κάποιον μεγαλύτερο.
Οι πολλές ώρες στην τηλεόραση κάνουν τα παιδιά να βαριούνται, να έχουν υπνηλία, να μην έχουν γενικώς διάθεση για διάβασμα και να εθίζονται όλο και περισσότερο στα έτοιμα προϊόντα, που απαιτούν μόνο την όραση και τίποτα άλλο (δε χρειάζονται σκέψη, ενεργητικότητα, δράση, φαντασία, κ.ά.).
Όσα περισσότερα ερεθίσματα έχει ένα παιδί, τόσο περισσότερο θα αναπτύσσει τις ικανότητές του, το μυαλό του, και θα μπορεί να ανταποκρίνεται καλύτερα τόσο στο κοινωνικό περιβάλλον όσο και στο σχολικό. 
Φάνια Βιλλιώτη, Ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Φάνια Βιλλιώτη - Ψυχολόγος
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
e-mail: taksidi_psyxis@hotmail.com