Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Επιλόχεια καταθλιπτική διάθεση ή επιλόχειος κατάθλιψη;

Τι είναι η επιλόχεια καταθλιπτική διάθεση; 
Οι πρώτες μέρες μετά τον τοκετό είναι αρκετά δύσκολες. Οι ορμονικές αλλαγές που συνεπάγονται συναισθηματικές μεταπτώσεις, το στρες που βιώνει η νέα μαμά, η έλλειψη ύπνου, η σωματική ταλαιπωρία του τοκετού, οι δυσκολίες που προκύπτουν στο θηλασμό, οι αυξημένες υποχρεώσεις και γενικότερα η προσαρμογή στις νέες καταστάσεις προκαλούν στις νέες μαμάδες κλάματα χωρίς ιδιαίτερο λόγο  και τις κάνουν να είναι πιο ευέξαπτες. Αυτή η κακή διάθεση δεν επιτρέπει στις γυναίκες να χαρούν, ίσα ίσα, χειροτερεύει η κατάσταση όταν δεν υπάρχει υποστήριξη από το οικογενειακό της περιβάλλον.
Τι είναι η επιλόχεια κατάθλιψη;
Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι ψυχική διαταραχή κατά την οποία χρειάζεται η παρέμβαση ψυχιάτρου. Οι γυναίκες νιώθουν απελπισμένες και αβοήθητες χωρίς να μπορούν να εξηγήσουν το λόγο. Επίσης συμπτώματα που εμφανίζουν συνήθως είναι: αδυναμία ανάπτυξης δεσμού με το βρέφος, διαταραχές στη διάθεση, τον ύπνο και τη διατροφή, υπερβολικό άγχος και ευερεθιστότητα.

Αντιμετώπιση
Στην πρώτη περίπτωση της επιλόχειας καταθλιπτικής διάθεσης η νέα μητέρα είναι σημαντικό να:
βρίσκει χρόνο να κοιμάται και να ξεκουράζεται, να αφιερώνει χρόνο για τον εαυτό της, να συζητά με το περιβάλλον της για τα συναισθήματα που νιώθει έτσι ώστε οι συγγενείς να μπορούν να τη βοηθούν με το μωρό, να γυμνάζεται ή να περπατά, να μιλά με ειδικούς όποτε νιώθει ότι χρειάζεται μια συμβουλή. Όλα αυτά προϋποθέτουν την ύπαρξη κάποιων ανθρώπων που θα υποστηρίξουν τη νέα μαμά στο ρόλο της ως μητέρα και να φροντίζουν εκείνοι το βρέφος. Είναι μια καλή ευκαιρία για τους μπαμπάδες να νιώσουν χρήσιμοι και να δεθούν με το μωρό τους.
Στην περίπτωση της επιλόχειας κατάθλιψης κρίνεται απαραίτητη η ψυχιατρική υποστήριξη και καθοδήγηση.


Φάνια Βιλλιώτη - Ψυχολόγος
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
e-mail: taksidi_psyxis@hotmail.com
web: www.taksidipsyxis.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Φάνια Βιλλιώτη - Ψυχολόγος
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
e-mail: taksidi_psyxis@hotmail.com