Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Χαρίσματα και αδυναμίες.. ΠΟΤΕ δεν είναι ίδια σε όλα τα παιδιά!!


Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Έχει άλλα ταλέντα και διαφορετικές αδυναμίες. Το να υποστηρίζουμε ένα παιδί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο είναι ό,τι πιο σημαντικό.


Παρομοιάζοντας τα παιδιά με τη φύση, παραθέτω μια αναφορά. «Περπατώντας σε έναν όμορφο κήπο, παρατηρούμε πολλά δέντρα. Κερασιές, λεμονιές, πορτοκαλιές, και πολλά άλλα! Όλα ανθίζουν, έχουν όμορφα αρώματα, είναι φουντωτά γιατί ο κηπουρός που τα φροντίζει τα προσέχει ένα προς ένα και τους δίνει ό,τι καλύτερο χρειάζονται. Έτσι λοιπόν συμβαίνει και με τα παιδιά. Οι περισσότεροι γονείς επιθυμούν τα παιδιά τους να είναι όμορφες και ανθισμένες κερασιές. Δε μπορούν όμως  όλα τα παιδιά να είναι έτσι. Κάποιο θα είναι λεμονιά, κάποιο άλλο θα είναι πορτοκαλιά. Το ουσιαστικό που μπορεί να κάνει ένας γονέας είναι να προσπαθήσει το παιδί του να είναι μια όμορφη και φουντωτή λεμονιά, πορτοκαλιά, κλπ… Γιατί με το να προσπαθεί να το αλλάξει, το μόνο που θα καταφέρει είναι να το κουτσουρέψει,  να του στερήσει τη χαρά να καρποφορήσει, να ανθίσει και να δώσει αυτά που μπορεί.

Μια άλλη ιστορία λέει….
«Μια φορά κι έναν καιρό αποφάσιζαν σε ένα συμβούλιο του ζωικού βασιλείου ότι όλα τα ζώα θα έπρεπε να μάθουν να τρέχουν, να πετούν, να κολυμπούν.. Προσπάθησαν λοιπόν να μάθουν το λαγό να πετάει, το πουλί να κολυμπάει, τη χελώνα να τρέχει… Μάταια όμως γιατί ο λαγός  έσπασε τα πόδια του, το πουλί να πνιγεί και η χελώνα δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει… με αποτέλεσμα μέχρι να γιατρευτούν να μην μπορούν να κάνουν ούτε αυτά στα οποία ήταν επιδέξια κάποτε»

Το ηθικό δίδαγμα λοιπόν, είναι να έχουμε ανοιχτά διάπλατα τα μάτια μας, να ξεχωρίζουμε τις δυνατότητες των παιδιών μας και να τις ενισχύουμε, χωρίς να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κάτι άλλο που δεν είναι τα ίδια…


Φάνια Βιλλιώτη, ψυχολόγος


1 σχόλιο:

  1. Γιά να καταφέρει να δει ο γονέας, τις πραγματικές δυνατότητες του παιδιού του, πρέπει να εχει αρκετά καλό επίπεδο αυτογνωσίας, που στούς χαλεπούς καιρούς που διανύουμε, ειναι δυσεύρετη,να μην πω και αγνωστη ως λέξη.
    Τό μυστικό, θέληση για γνώση, και το λουλούδι θα ανθίσει!!!
    ΓΒ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Φάνια Βιλλιώτη - Ψυχολόγος
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
e-mail: taksidi_psyxis@hotmail.com