Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Όρια Vs Παιδιά

Ποιος είπε ότι το να βάζουμε όρια στα παιδιά μας είναι εύκολο πράγμα; Ποιος είπε επίσης ότι είναι εύκολο να έχουμε μια σταθερή συμπεριφορά απέναντί τους όταν βλέπουμε τα λουλουδάκια μας να σπαράζουν στο κλάμα; ή να χτυπιούνται στο πάτωμα; 
Όχι, δεν είναι εύκολο. Αλλά από τη στιγμή που θα επιτευχθεί αλλάζει η καθημερινότητά μας προς το καλύτερο, διαμορφώνεται πιο ώριμα η επικοινωνία με τα παιδιά μας, είναι συναισθηματικά πιο ασφαλή, και γνωρίζουν πολύ καλά ότι το ναι είναι ναι και το όχι είναι όχι και δεν αλλάζει ο κόσμος να χαλάσει!!!
Είναι βασικό να υπάρχουν όρια στα παιδιά, διότι είναι σε ηλικία που δεν τα θέτουν μόνα τους, διότι η φύση έχει προνοήσει να έχουν γονείς, οι οποίοι μεταξύ άλλων πραγμάτων, θέτουν και ΟΡΙΑ. Τα όρια αυτά τα διαμορφώνουν οι ίδιοι με βάση το καθημερινό πρόγραμμα της οικογένειας. Τα παιδιά μαθαίνουν να μην τα ξεπερνούν, να τα σέβονται, και αργότερα, μαθαίνουν να θέτουν κι αυτά τα δικά τους όρια απέναντι σε άλλους ανθρώπους ή καταστάσεις.
Επιπλέον η σταθερή συμπεριφορά των γονέων απέναντι στα παιδιά τους αποτελεί βασικό στοιχείο μιας υγιούς καθημερινότητας. Δηλαδή, όταν το παιδί μας θέλει κάτι, και ο γονέας λέει όχι, πρέπει να το έχει σκεφτεί καλά, και να μην αλλάξει γνώμη επειδή το παιδί τον παρακαλάει, κλαίει, κυλιέται στα πατώματα, ή κάνει οτιδήποτε άλλο. Γιατί με το να αλλάζει γνώμη ο γονέας, είναι σαν να επιβραβεύει αυτή τη συμπεριφορά, και αυτομάτως καταγράφεται στο μυαλό του παιδιού "όταν θέλω να κάνω τη μαμά/ τον μπαμπά να αλλάξει γνώμη και να μου κάνει το χατήρι θα κλαίω/ παρακαλάω/ κυλιέμαι κλπ". Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι  παρόλο που είναι δύσκολο να υποστηρίζετε την αρχική σας άποψη μέχρι τέλους, είναι πολύ σημαντικό, γιατί έτσι αποφεύγονται ανεπιθύμητες συμπεριφορές και η επικοινωνία μας με τα παιδιά γίνεται ουσιαστικότερη. Μην ξεχνάτε όμως να εξηγείτε τους λόγους που επιτρέπετε ή δεν επιτρέπετε κάτι στο παιδί σας. Αν οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες (π.χ. βράδυ, κακόφημη περιοχή, φοβάμαι να βγεις εκεί) ή σε εσωτερικούς (η ηλικία σου δε συμβαδίζει με το να κοιμάσαι στις 5 το πρωί). 
Ωστόσο, σίγουρα θα υπάρξουν κάποιες φορές που μπορεί να μετανιώσετε, ή να κάνετε λάθος και να το αντιληφθείτε αργότερα. δεν είναι κακό, σε όλους συμβαίνει. Όταν ηρεμήσετε και το σκεφθείτε, συζητήστε με το παιδί σας και εξηγήστε του. Είναι προτιμότερο από το να σας μείνει βάρος μέσα σας, και το παιδί να χάσει το πρότυπο "έκανα λάθος, δε σκέφτηκα ότι.., θα μπορούσα να είχα πει/κάνει...". Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από τις συμπεριφορές των γονέων. Μη φοβάστε να δίνετε θετικά πρότυπα, τα οποία θα είναι ακόμη πιο θετικά στην ενήλικη ζωή τους. Να θυμάστε ότι η σταθερή συμπεριφορά κερδίζει την εμπιστοσύνη των παιδιών (σταθερή και στα ναι, και στα όχι).


Φάνια Βιλλιώτη, ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Φάνια Βιλλιώτη - Ψυχολόγος
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
e-mail: taksidi_psyxis@hotmail.com