Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Δημιουργικός χρόνος και αγάπη σε απλές καθημερινές δραστηριότητες!

Μην αποφεύγετε να εμπλέκετε τα παιδιά σας στις καθημερινές δραστηριότητες σας! 
Σούπερ μάρκετ, μαγείρεμα, συμμάζεμα, προετοιμασία σερβιρίσματος φαγητού, δημιουργία λίστας για τα ψώνια, όλα αυτά αποτελούν συνήθειες από τις οποίες τα παιδιά όλων των ηλικιών μαθαίνουν ένα σωρό πράγματα!
Αρχικά μαθαίνουν την οργάνωση, για παράδειγμα τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ έχουν μια διαδικασία (τι μας λείπει; τι πρέπει να γράψουμε στη λίστα; ποια πράγματα αγοράζουμε; με τι κριτήριο τα επιλέγουμε; ) Το ίδιο και η απόφαση για το τι θα μαγειρέψουμε (τι θα φάμε; πόσοι είμαστε; τι υλικά χρειαζόμαστε;). Επιπλέον έρχονται σε επαφή με τα μαθηματικά (πόσο κοστίζει; πόσα αυγά λέει η συνταγή; τα βάζουμε ένα προς ένα, πόσα μαχαιροπίρουνα βάζουμε στο τραπέζι;) τη σειροθέτηση (πρώτα βάζουμε τη ζάχαρη, μετά το βούτυρο και στο τέλος το κακάο), τις έννοιες περισσότερο και λιγότερο (δείχνουμε στη ζυγαριά τον δείκτη και τα επιθυμητά γραμμάρια ή πόσο περισσότερο βάλαμε κατά λάθος, ή πόσο ακόμα χρειάζεται για να φτάσουμε τα 250 γραμμάρια;), τα κλάσματα (δείχνουμε στην κούπα πόσο γάλα/ λάδι βάζουμε 1/4, 1/2), επίσης όλες οι αισθήσεις ειδικά στο μαγείρεμα διεγείρονται, η όσφρηση (μμμ, μυρίζει πολύ ωραία! σου μυρίζει το μαχλέπι; έτσι μυρίζουν όλα τα τσουρέκια), η γεύση (είναι νόστιμο! πολύ γλυκό!),  η αφή (στο ζύμωμα της ζύμης, ή των μπιφτεκιών), την όραση (έλιωσε η σοκολάτα; φούσκωσε το κέικ;), και την ακοή (ακούς το νερό/ λάδι που βράζει;). 
Όλα αυτά τα πολύ χρήσιμα πράγματα (και για την καλύτερη κατανόηση των εννοιών αλλά και για την αντίληψη των παιδιών) είναι σημαντικό μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες να τα μαθαίνουν τα παιδιά. Με τέτοιους τρόπους τα καταλαβαίνουν ακόμα καλύτερα. Προσπαθείτε να κάνετε συμμέτοχους τα παιδιά σας, ανάλογα φυσικά με την ηλικία τους (δεν μπορούμε σε ένα παιδάκι 5 ετών να του πούμε για το 1/3 φυσικά). Μπορεί να σας φαίνεται κουραστικό, αλλά εάν βάζετε όρια στα παιδιά σας και τα εντάξετε στη λογική αυτών των δραστηριοτήτων μετά τις πρώτες φορές θα είναι πολύ ευχάριστη διαδικασία. Η οικογένεια έχει την ανάγκη να περνάει χρόνο με τα  μέλη της. Μην περιμένετε να πάρετε άδεια, να βγείτε για να απολαύσετε το χρόνο σας με τα παιδιά. Κάντε το στο σπίτι, στην καθημερινότητα. Αξιοποιήστε κάθε λεπτό μαζί τους, ακόμα και σε αυτά τα μικροπράγματα. Τα παιδιά χαίρονται και συγχρόνως μαθαίνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Φάνια Βιλλιώτη - Ψυχολόγος
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
e-mail: taksidi_psyxis@hotmail.com