Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Ψεματάκια..."δεν έχω διάβασμα για αύριο"

"Μα δε μας έβαλε τίποτα ο κύριος για αύριο", "δεν έχουμε τίποτα", "όχι δεν έχω να διαβάσω για αύριο, η δασκάλα δεν μας έβαλε τίποτα".....
Πόσες φορές έχετε ακούσει όλα αυτά; Πόσες φορές έχετε έρθει αντιμέτωποι με το ψέμα; Και αν το μοιράζεστε και με άλλους γονείς, θα έχετε διαπιστώσει ότι πολλά παιδιά λένε το ίδιο ακριβώς ψέμα!
Τι είναι αυτό που κάνει τα παιδιά να λένε ψέματα; Γιατί δεν διορθώνονται τα πράγματα παρόλες τις προσπάθειες;
Τα περισσότερα παιδιά βαριούνται το διάβασμα και το σχολείο γιατί  δεν έχουν ενδιαφέρον γι' αυτά. Λογικό είναι λοιπόν να μη θέλουν να περάσουν το χρόνο τους διαβάζοντας αλλά παίζοντας. Και ο πιο εύκολος τρόπος είναι να πουν ψέματα.
Διδάσκοντας την αξία της αλήθειας
Διαβάστε παραμύθια και πείτε ιστορίες στα παιδιά για να κατανοήσουν πόσο σημαντικό είναι να λέμε την αλήθεια και να αποφεύγουμε τα ψέματα. Μιλήστε μετά για ό,τι διαβάσατε και αναπτύξ'τε το θέμα (θέλει κουράγιο για να πούμε κάποιες αλήθειες αλλά το ψέμα έχει συνέπειες). Επιβραβεύστε τα όταν είναι ειλικρινείς και αφήστε τα να επομιστούν τις συνέπειες του ψέματος που είπαν. Προσπαθείστε να περάσετε το μήνυμα στα παιδιά σας ότι αν σας πουν αυτό που συνέβει θα είστε ψύχραιμοι και δε θα τα τημωρήσετε. Κάν'τε τα με τη συμπεριφορά σας να μην φοβούνται να σας πουν την αλήθεια. Αποφεύγετε να λέτε ψέματα στα παιδιά σας διότι θα το καταλάβουν και θα θεωρούν ότι αφού και οι γονείς λένε ψέματα μπορούν να λένε και τα ίδια.
Εκδηλώστε τα συναισθήματα σας κι αποφύγετε τις ταμπέλες
Εξηγήστε στα παιδιά σας πως νιώσατε όταν σας είπαν ψέματα "ένιωσα λύπη όταν μου πες ψέματα για αυτό, θα ήταν καλύτερο να μου πεις ότι κουράστηκες/ βαρέθηκες/ ... ή να το συζητήσουμε και να βρούμε μαζί μια λύση". Είναι προτιμότερο από το να κάνετε χρήση ταμπελών όπως "είσαι ψεύτης", "έχεις το πρόβλημα να λες ψεματα" και λοιπά.
Δώστε χρόνο στις αλλαγές
Το να αλλάξουν μερικά πράγματα που αφορούν τη μη επιθυμητή συμπεριφορά δεν είναι ακατόρθωτο. Θέλει όμως το χρόνο του. Επιμείνετε σε όσα αποφασίσετε να ακολουθήσετε. Προσπαθήστε να καταλαβένε το λόγο που τα παιδιά λένε ψέματα κάθε φορά. Και κάθε φορά συζητήστε μαζί τους σε ήρεμους τόνους. Εάν εκείνη τη στιγμή δεν είστε ψύχραιμοι είναι καλύτερα να πείτε "τώρα δε μπορώ να μιλήσουμε. Πήγαινε στο δωμάτιο σου και όταν ηρεμήσω θα συζητήσουμε".
Κάντε το διάβασμα ενδιαφέρον
Ο χρόνος που περνάτε με τα παιδιά σας διαβάζοντας για την επόμενη μέρα μπορεί να γίνει δημιουργικός κι ευχάριστος. Ξεκινήστε με τα πιο πολλά ή τα δυσκολότερα μαθήματα. Χρησιμοποιήστε τρόπους που βοηθούν το παιδί να καταλάβει (χρώματα, αντικείμενα από τα παιχνίδια του, τη φαντασία σας, διαλόγους). Κάντε διαλείμματα ανάμεσα σε κάθε μάθημα που τελειώνει. Τηρείτε αυστηρά το χρόνο των διαλειμμάτων. Θαυμάστε την πρόοδο του και επιβραβεύστε τις σωστές απαντήσεις. Δώστε κίνητρο για να είναι συγκεντρωμένο και να τελειώσετε έγκαιρα, ώστε μετά να δείτε μια ταινία, να κάνετε  μια δραστηριότητα, ή οτιδήποτε ευχάριστο.


Φάνια Βιλλιώτη, Ψυχολόγος

small business home business

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Φάνια Βιλλιώτη - Ψυχολόγος
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
e-mail: taksidi_psyxis@hotmail.com