Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Μιλήστε στα παιδιά σας για...

Ένα θέμα που πολλές φορές δυσκολεύει τους γονείς να το συζητήσουν είναι το σεξ, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) και η χρήση προφυλακτικού. Κάποιοι γονείς αισθάνονται παράξενα και δεν ξέρουν πως να προσεγγίσουν τα παιδιά τους ώστε να μιλήσουν ανοιχτά για θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, ενώ παράλληλα η πληροφόρηση από την τηλεόραση και το διαδίκτυο είναι μεγάλη (είναι και σωστή;;). Επιπλέον, είναι πολύ πιο απλό ένας γονέας να βρεθεί σε δυσκολία για λίγο μέχρι να βρει τον τρόπο να μιλήσει στο παιδί του, από το να κληθεί να αντιμετωπίσει ένα νόσημα. Σαφέστατα και σχεδόν όλα τα νοσήματα πλέον είναι θεραπεύσιμα, αλλά η όλη διαδικασία είναι πιο επίπονη από ότι η επικοινωνία και η συζήτηση που θα προσφέρουν γνώση στο παιδί. Ας μην ξεχνάμε κι όλας ότι η πρόληψη είναι ό,τι πιο σημαντικό υπάρχει στα θέματα υγείας.
Στους γονείς που δυσκολεύονται ιδιαίτερα, θα πρότεινα να επισκεφθούν με το παιδί τους έναν γιατρό, όπου θα του εξηγήσει, θα συζτήσουν και θα απαντήσει στις απορίες του.
ΣΜΝ αποτελούν ο ιός HIV (aids), η ηπατίτιδα C, ηπατίτιδα B, ο έρπης γεννητικών οργάνων, ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) , τα χλαμύδια, η σύφιλη και η γονόρροια.
Στατιστικά στοιχεία από τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (2010) με εφήβους κατά μέσο όρο 15 ετών αναφέρουν ότι: σχετικά με τις γνώσεις για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), οι περισσότεροι έφηβοι γνώριζαν μόνο το AIDS (35%) ενώ 22,1% γνώριζαν το ΑIDS και την ηπατίτιδα Β. Ελάχιστες ήταν οι γνώσεις για άλλα ΣΜΝ όπως τα χλαμύδια, η γονόρροια, ο έρπητας, ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι από τους σεξουαλικά δραστήριους έφηβους το 10% δε χρησιμοποιούσαν καμία αντισυλληπτική μέθοδο, το 39% χρησιμοποιούσαν αναξιόπιστες μεθόδους, όπως οι μέθοδοι ρυθμού ή απόσυρσης, το 51% χρησιμοποιούσαν το προφυλακτικό ενώ το 5% χρησιμοποιούσαν το "χάπι". Τέλος οι κύριες πηγές ενημέρωσης των εφήβων για το σεξ ήταν οι γονείς σε ποσοστό 22% και οι φίλοι (21%). Οι έφηβοι που ενημερώθηκαν από τους φίλους τους εμπιστευόντουσαν συχνότερα αναξιόπιστες μεθόδους αντισύλληψης, όπως η μέθοδος των γόνιμων ημερών. Σε μικρότερο βαθμό ενημερώνονται από το σχολείο (18,2%), το internet (18,6%), τα αδέλφια τους (16%), την τηλεόραση (13,3%), τα περιοδικά (13,2%) και τα βιβλία (13,9%).
Η Αρτεμις Τσίτσικα, λέκτορας της Β' Πανεπιστημιακής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Π. και Α. Κυριακού» και υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) του νοσοκομείου, ανέφερε: «Τα συχνότερα ΣΜΝ στην εφηβεία είναι η λοίμωξη από HPV, οι λοιμώξεις από χλαμύδια και γονόκοκκο, καθώς και ο έρπητας των γεννητικών οργάνων. Τα ΣΜΝ μπορεί να απειλήσουν την υγεία, τη λειτουργικότητα και τη μελλοντική γονιμότητα των εφήβων. Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι σε μεγάλο ποσοστό τα ΣΜΝ είναι ασυμπτωματικά και ανευρίσκονται σε τυχαίο έλεγχο».
Θυμηείτε: Η πρόληψη και η επικοινωνία αποτελούν σύμμαχο στη ζωή των παιδιών, αλλά και όλων των ανθρώπων!


Φάνια Βιλλιώτη, ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Φάνια Βιλλιώτη - Ψυχολόγος
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
e-mail: taksidi_psyxis@hotmail.com