Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Θα πάμε στο γιατρό

Η επίσκεψη στο γιατρό συχνά αποτελεί αιτία φόβου και άσχημων αισθημάτων γενικότερα στα παιδιά. Οι συχνότεροι λόγοι που κάνουν «δυσάρεστη» αυτή τη διαδικασία είναι:
Ο αποχωρισμός: τα παιδιά συχνά φοβούνται στην ιδέα ότι οι γονείς θα περιμένουν σε άλλο χώρο από αυτόν που τα ίδια εξετάζονται. Ο φόβος του αποχωρισμού εμφανίζεται κυρίως από τα 7 έτη και κάτω, ενώ παρατηρείται και στις ηλικίες 12 με 13.
Ο πόνος: τα παιδιά μπορεί να φοβούνται ότι η ιατρική εξέταση θα πονέσει. Ο φόβος για τις ενέσεις ειδικά, εμφανίζεται στις ηλικίες από 6 έως 12 ετών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα μικρότερα παιδιά δε φοβούνται.
Ο γιατρός: ορισμένες ανησυχίες των παιδιών αφορούν τον τρόπο ή τα χαρακτηριστικά του γιατρού. Τα παιδιά παρερμηνεύουν καταστάσεις όπως η ταχύτητα ή τη συμπεριφορά του και να τα εκλάβουν ως απόρριψη, αντιπάθεια ή αυστηρότητα.
Το άγνωστο: πολλά παιδιά ανησυχούν ότι το πρόβλημά τους είναι χειρότερο από αυτό που τους λένε οι γονείς τους. Κάποια παιδιά νομίζουν ότι ίσως πρέπει να μπουν στο νοσοκομείο ή στο χειρουργείο, ενώ άλλα που είναι άρρωστα ίσως φοβούνται μήπως πεθάνουν.

Πώς να τα βοηθήσετε;
Ένας καλός τρόπος είναι να ενθαρρύνετε το παιδί να εκφράσει τους φόβους του και να τους αντιμετωπίσετε με λόγια που είναι πλήρως κατανοητά για εκείνο και δεν θα παρερμηνευθούν. Αν το επικείμενο ραντεβού αφορά μια τακτική επίσκεψη ρουτίνας, εξηγήστε στο παιδί ότι ο γιατρός θα δει πως μεγαλώνει, πως αναπτύσσεται ο οργανισμός του και θα το εξετάσει για βεβαιώσει ότι είναι υγιές. Τονίστε ότι όλα τα υγιή παιδιά κάνουν αυτές τις επισκέψεις στο γιατρό.  Αν η επίσκεψη είναι για τη διάγνωση και θεραπεία μιας ασθένειας εξηγείστε  με πολύ απλή και κατανοητή γλώσσα  ότι ο γιατρός "θα πρέπει να σε εξετάσει για να μάθει πώς να διορθώσει το πρόβλημα και πώς να σε βοηθήσει να αισθανθείς καλύτερα". Είναι μια καλή ιδέα επίσης να προετοιμάσετε τα παιδιά δίνοντάς τους πληροφορίες εκ των προτέρων (πριν ακόμα κανονιστεί) για την επίσκεψη ώστε να μην αποτελέσει πλήρη έκπληξη. Εξηγώντας το σκοπό της επίσκεψης και μιλώντας  για το γιατρό με έναν θετικό τρόπο,  συμβάλλουμε θετικά στην προώθηση της σχέσης μεταξύ του παιδιού και του γιατρού.

Πείτε στα παιδιά τι θα συμβεί στη διάρκεια της εξέτασης
Το παιχνίδι είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξηγήσετε και στην πράξη την διαδικασία αλλά και να καταλάβετε όλες τις ανησυχίες των παιδιών, μιας και πολλές φορές δυσκολεύονται να τις εκφράσουν με λόγια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια κούκλα ή ένα αρκουδάκι για να δείξει ένα μικρό παιδί πως η νοσοκόμα θα μετρήσει το ύψος και το βάρος ως μέρος της εξέτασης ρουτίνας. Μπορείτε μέσα από το βιωματικό παιχνίδι να χρησιμοποιήσετε παιχνίδια ρόλων για να δείξετε πώς ο γιατρός μπορεί να:
• να χρησιμοποιεί ένα πιεσόμετρο που "αγκαλιάζει το χέρι"
• να κοιτάξει στο στόμα (και θα πρέπει να κρατήσει τη γλώσσα προς τα κάτω με ένα   ξυλάκι για λίγα δευτερόλεπτα για να δει το λαιμό)
• να κοιτάξει στα μάτια και στα αυτιά
να ακούσει το στήθος και την πλάτη με ένα στηθοσκόπιο
να πατήσει την κοιλιά για να ακούσει ή να αισθανθεί τι είναι μέσα
να δει γρήγορα ότι οι "ιδιωτικές περιοχές" είναι υγιείς

Είναι σημαντικό για τους γονείς να πουν στα παιδιά τους ότι αυτό που τους έχουν διδάξει σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής εξακολουθεί να είναι αλήθεια, αλλά ότι οι γιατροί, οι νοσοκόμες και οι γονείς πρέπει να εξετάζουν κάποιες φορές όλα τα μέρη του σώματος. Δώστε έμφαση, όμως, ότι μόνο αυτοί οι άνθρωποι είναι οι εξαιρέσεις.

Σημαντικό είναι να είστε ειλικρινείς χωρίς ιδιαίτερες περιγραφές ή χρήση δύσκολης γλώσσας.
Φάνια Βιλλιώτη, ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Φάνια Βιλλιώτη - Ψυχολόγος
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
e-mail: taksidi_psyxis@hotmail.com