Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Δυστυχισμένη κερασιά ή ανθισμένη λεμονιά;


Πολλοί γονείς έχουν μεγάλες προσδοκίες από τα παιδιά τους. Πολλές φορές έχουν οράματα και στόχους, χωρίς να γνωρίζουν εάν τα ίδια τα παιδιά θέλουν ή μπορούν να ανταπεξέλθουν σε όλα αυτά.
Τα ταλέντα όπως και τα χαρίσματα του κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικά, ιδιαίτερα και εάν κανείς τα βοηθήσει να καλλιεργηθούν τότε μπορούν να εξελιχθούν σε καταπληκτικά δημιουργήματα.

Οι γονείς αρκετά συχνά θέλουν τα παιδιά τους να μοιάζουν με κερασιά. Όμορφη, χρωματιστή, επιβλητική όντας ανθισμένη. Κάνουν ό,τι μπορούν δηλαδή για να γίνει το παιδί τους πετυχημένο, έξυπνο, όμορφο, με ένα θελκτικό επάγγελμα που θα τους προσδώσει κύρος, και λοιπά, και λοιπά. Ωστόσο, ξεχνούν το γεγονός ότι εάν το παιδί τους είναι λεμονιά κι εκείνοι προσπαθούν να το κάνουν κερασιά. Το αποτέλεσμα θα είναι μια κερασιά χωρίς άνθη, πετσοκομμένη, χωρίς την δυνατότητα να καρποφορήσει. Αντίθετα, εάν ο γονιός αποδεχτεί τη λεμονιά, και την υποστηρίξει, τότε θα γίνει μια όμορφη, μυρωδάτη και γεμάτη καρπούς λεμονιά!
Σκεφθείτε τον εαυτό σας. Εάν κάποιος προϊστάμενος στη δουλειά για παράδειγμα δεν αναγνωρίζει τις δυνατότητές σας, θεωρεί ότι πρέπει να κάνετε άλλα πράγματα, σας μειώνει όταν δεν επιτυγχάνετε αυτό που εκείνος επιθυμεί ή σας συγκρίνει με άλλους συναδέλφους πώς θα αισθανθείτε; Ίσως όχι και τόσο καλά. Η αυτοπεποίθηση θα είναι μάλλον ανύπαρκτη, οι σχέσεις σας μαζί του τυπικές ή και συγκρουσιακές  ορισμένες φορές, και πίσω από την πλάτη του θα λέτε μάλλον τα χειρότερα για αυτόν. Αν όμως δε συμβεί αυτό, αλλά το αντίθετο, δηλαδή ο προϊστάμενος αναγνωρίζει όσα κάνετε, σας επιβραβεύει και σας παροτρύνει να εξελιχθείτε, σας δίνει τα μέσα και τους τρόπους να το κάνετε και σας υποστηρίζει πώς θα αισθανθείτε; Μάλλον περήφανοι με αυτοπεποίθηση και χαρά που συνεργάζεστε με έναν τέτοιον άνθρωπο. Έτσι κάπως αισθάνονται και τα παιδιά.

Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό   να υποστηρίξετε και να αγαπήσετε τα παιδιά έτσι όπως είναι. Βοηθήστε τα να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους -όποια κι αν είναι αυτά- και καλλιεργήστε τα. Με αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί η αυτοπεποίθηση των παιδιών και οι σχέσεις με τους γονείς θα γίνουν ακόμα πιο ισχυρές.


Φάνια Βιλλιώτη - Ψυχολόγος
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
e-mail: taksidi_psyxis@hotmail.com
web: www.taksidipsyxis.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Φάνια Βιλλιώτη - Ψυχολόγος
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
e-mail: taksidi_psyxis@hotmail.com