Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Καινούρια ζωή στον παιδικό σταθμό!

Η μετάβαση από το σπίτι στον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο είναι μια διαδικασία η οποία απαιτεί χρόνο και υπομονή ώστε να προσαρμοστεί το παιδί. Είναι μια αλλαγή στην καθημερινότητα και τη ζωή των παιδιών, κατά την οποία θα λέγαμε ότι "χάνουν το θρόνο τους" αφού χάνουν το μόνιμο ενδιαφέρον και την προσοχή των γονέων, εντάσσονται σε ομάδες συνομηλικων, μοιράζονται τα παιχνίδια που υπάρχουν στο χώρο και περνούν κάποιες ώρες μακριά από το οικογενειακό περιβάλλον. Αυτή η αλλαγή λοιπόν, προκαλεί στα παιδιά κάποιες φορές συναισθηματικές αντιδράσεις (παιδιά να κλαίνε, να φωνάζουν, να θέλουν τους γονείς τους και να μην επιθυμούν να παραμείνουν στον παιδικό σταθμό).
Ακόμα πιο δύσκολα κάνει τα πράγματα ο φόβος που μεταδίδεται ακούσια από τη μεριά των γονέων και περισσότερο της μητέρας προς το παιδί για το νέο ξεκίνημα.

Τι να κάνω ώστε να είναι ομαλότερη η προσαρμογή του παιδιού;

Αρχικά θα πρότινα να μιλήσετε στο παιδί για την μεγάλη αλλαγή που θα έρθει. Εξηγείστε του πως θα περνάει τη μέρα του στον παιδικό σταθμό, ότι θα γνωρίσει κι άλλα παιδιά που με κάποια από αυτά θα κάνει παρέα, ότι θα μάθει πράγματα, ότι θα παίζει, θα ακούει τη δασκάλα του, θα συμμετέχει σε δραστηριότητες και άλλα πολλά. Σημαντικό θα ήταν εάν υπάρχει λίγος χρόνος να επισκεφθείτε μαζί με το παιδί τον παιδικό σταθμό, ώστε να δείτε το χώρο και τη δασκάλα μαζί, να περιπλανηθείτε στις αίθουσες παρέα και ίσως, εάν υπάρχει η δυνατότητα να καθίσει λίγο να ζωγραφίσει ή να παίξει με τα παιχνίδια που θα βρει εκεί.Μιλήστε του για τις δυσκολίες που ίσως συναντήσει μέχρι να προσαρμοστεί.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Σε καμία περίπτωση μην ωραιοποιήσετε τα πράγματα ("θα είναι καταπληκτικά στο σχολείο! Θα περνάς υπέροχα και θα παίζεις όλη μέρα! Θα ενθουσιαστείς!") ή να υποβαθμίσετε το ρόλο του ("θα πας εκεί και θα στρώσεις. Θα μάθεις να φέρεσαι. Θα μάθεις να τρως όλα τα φαγητά").
Αφηγηθείτε στο παιδί σας ένα παραμύθι όπου θα αναπαριστάται η πραγματικότητα (οι γονείς φεύγουν το πρωί και πάνε στις δουλειές τους και τα παιδιά στο σχολείο...).
Εξηγείστε στο παιδί αναλυτικά το πρόγραμμα της ημέρας (π.χ. "θα σε πάω στο σχολείο, μετά θα πάω στη δουλειά μου, θα σε πάρει η γιαγιά το μεσημέρι και θα γυρίσω κι εγώ το απόγευμα σπίτι να μου πεις πως ήταν η μέρα σου").
Όταν πέρνετε το παιδί από το σχολείο δείξτε το καμάρι σας κι όχι την ανησυχία σας για το αν τα κατάφερε ή όχι στο νέο περιβάλλον.
Μην ξεχνάτε: η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα θέλει χρόνο, κατανόηση, αλήθειες και συζήτηση.


Φάνια Βιλλιώτη - Ψυχολόγος
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
e-mail: taksidi_psyxis@hotmail.com
web: www.taksidipsyxis.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Φάνια Βιλλιώτη - Ψυχολόγος
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
e-mail: taksidi_psyxis@hotmail.com