Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Ψυχική υγεία παιδιών κι εφήβων

Στο ετήσιο συνέδριο Ψυχικής Υγείας Παιδιών που έλαβε χώρα στο Ohio, μεταξύ άλλων η ψυχολόγος Amy Przeworski μιλώντας για τις αγχώδεις διαταραχές των παιδιών ανέφερε το εξής: "Στις μέρες μας πιέζουμε τόσο πολύ τα παιδιά για να επιτύχουν, που αυτό από μόνο του θα οδηγήσει στην αύξηση των διαγνώσεων που σχετίζονται με το άγχος".
Επιπλέον, οι ερευνητές λένε ότι οι διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος επηρεάζουν περίπου 1 στα 8 παιδιά σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θεωρούνται οι πιο διαδεδομένες ψυχικές διαταραχές παιδιών κι εφήβων.
Η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, η κοινωνική φοβία, το άγχος του αποχωρισμού, η ψυχαναγκαστική - καταναγκαστική διαταραχή, οι κρίσεις πανικού και οι φοβίες μπορούν να υπάρχουν σε διαφορετικούς βαθμούς σοβαρότητας. Επιπλέον οι γονείς είναι πιο εξοικειωμένοι με διαγνώσεις όπως ο αυτισμός ή η υπερκινητικότητα, διότι στην παιδική ηλικία οι διαταραχές που συνδέονται με το άγχος παραβλέπονται.
Δικό μου απόσταγμα από τα όσα διάβασα λοιπόν, είναι το εξής:

Η καθημερινότητα που βιώνουμε όλοι είναι πολύ σκληρή. Ο ρόλος του γονέα κάνει τα πράγματα δυσκολότερα. Ναι, ο γονέας εξουθενώνεται και είναι λογικό. Όμως δεν είναι αποτελεσματικό  να το μεταδίδει στο παιδί. Θα το τσακίσει. Κι όταν λέω να το μεταδίδει, εννοώ την κούραση ή τα νεύρα που μετατρέπονται σε φωνές, απειλές ή ακόμα χειρότερα σε πτώση της αυτοπεποίθησης. Βέβαια, ο γονέας είναι άνθρωπος όχι ρομποτάκι ώστε να μπορεί καθημερινά να ελέγχει τον εαυτό του. Ωστόσο όταν υπάρχει επικοινωνία και αποδοχή αυτές οι συμπεριφορές δε λειτουργούν τόσο αρνητικά.
Να έχετε στο μυαλό σας το στόχο της επιτυχημένης ζωής κι όχι της σχολικής επιτυχίας καθώς μεγαλώνετε τα παιδιά σας. Φροντίστε να εξασφαλίσετε τρόπους στα παιδιά ώστε να εφοδιαστούν με τα εξής:
αυτοπεποίθηση
ικανότητα λήψης αποφάσεων/ επίλυσης προβλημάτων
επιμονή
ικανότητα να θέτουν στόχους
ικανότητα να ζητούν βοήθεια όταν χρειαστεί
ικανότητα διαχείρισης του άγχους

Φάνια Βιλλιώτη - Ψυχολόγος
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
e-mail: taksidi_psyxis@hotmail.com
web: www.taksidipsyxis.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Φάνια Βιλλιώτη - Ψυχολόγος
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
e-mail: taksidi_psyxis@hotmail.com