Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Η συμπεριφορά των παιδιών καθρεπτίζει τη συμπεριφορά των γονέων


Το να είσαι γονιός δεν είναι και από τα ευκολότερα πράγματα.. Είναι μια διαδικασία διαρκούς ανάπτυξης, μελέτης, αλλαγών,δυσκολιών που απαιτεί ψυχή και σώμα, αγάπη και ταυτόχρονα λογική. Αυτό το τελευταίο είναι και το δυσκολότερο.
Οι περισσότεροι γονείς δυσκολεύονται και «χάνουν» το «παιχνίδι» επειδή αποτυγχάνουν να ακολουθήσουν με συνέπεια μια τακτική. Ναι μεν προειδοποιούν ή απειλούν αλλά στο τέλος δεν τηρούν αυτά που λένε. Αυτό λοιπόν, έχει ως συνέπεια την έλλειψη πειθαρχίας. Πειθαρχία όχι με την κακιά έννοια, αλλά με την έννοια του μέτρου, των επιθυμητών συμπεριφορών και λοιπά. Επιπλέον, κάποιες φορές οι γονείς δωροδοκούν τα παιδιά τους για να σταματήσουν μια ενοχλητική συμπεριφορά ή να κάνουν  κάτι (π. χ. μια δουλειά). Έτσι τα παιδιά μαθαίνουν να συμπεριφέρονται άσχημα. Φανταστείτε ένα μικρό παιδί που κλαίει και φωνάζει μέσα σε ένα μαγαζί. Ο γονέας υπόσχεται μια σοκολάτα για να σταματήσει την ενοχλητική συμπεριφορά του παιδιού. Τι κερδίζει; Να ανταμείψει μια κακή συμπεριφορά!! Με αυτή τη λογική γιατί το παιδί να μην επαναλάβει τη συμπεριφορά του; Εδώ λοιπόν χρειάζεται η συνέπεια και η σταθερότητα του γονέα. Είναι σημαντικό να μη συνδέουμε ανεπιθύμητες συμπεριφορές με «καλοπιάσματα», αλλά να τις αγνοούμε ώστε να σταματούν. Αυτό απαιτεί υπομονή και συνέπεια. Εάν μέχρι τώρα ένα παιδί έχει μάθει να κερδίζει αυτό που θέλει με μια ενοχλητική συμπεριφορά φυσικά και αυτό μπορεί να αλλάξει αλλά όχι από τη μία στιγμή στην άλλη. Επίσης είναι προτιμότερο να ανταμοίβουμε μια καλή συμπεριφορά ώστε το παιδί να την επαναλάβει, παρά να ανταμοίβουμε μια κακή συμπεριφορά για να τη σταματήσουμε.

Τα παιδιά μαθαίνουν την καλή ή την κακή συμπεριφορά. Αυτό κατά μεγάλο ποσοστό καθορίζεται από τη συμπεριφορά των γονέων.

Φάνια Βιλλιώτη 
Ψυχολόγος - Εκπαιδεύτρια Σχολών Γονέων
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
e-mail: taksidi_psyxis@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Φάνια Βιλλιώτη - Ψυχολόγος
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
e-mail: taksidi_psyxis@hotmail.com