Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2011

Μετατρέποντας τα ενδιαφέροντα του παιδιού σε ασκήσεις για αποτελεσματική μάθηση!

Μην απελπίζεστε εάν το παιδάκι σας δυσκολεύεται στα μαθήμετα του σχολείου! Όλα τα παιδιά μπορούν να μάθουν, όχι όμως με τον ίδιο τρόπο, την ίδια ώρα και στις ίδιες συνθήκες.
Όταν τα παιδιά δυσκολεύονται ή δεν καταλαβαίνουν είναι απόλυτα λογικό να βαριούνται, με αποτέλεσμα να μην παρακολουθούν, να μην δείχνουν ενδιαφέρον και να μην έχουν κανένα κίνητρο για μάθηση.
Ο σκοπός είναι λοιπόν, να βρούμε με ποιον τρόπο το παιδί μας θα έχει ενδιαφέρον για να μάθει κάτι. Επίσης είναι σημαντικό να ξεκινούμε από το επίπεδο που βρίσκεται, να κατακτά δηλαδή την προηγούμενη γνώση και μετά να προχωρά στην επόμενη (π.χ. δε μπορούμε να λύνουμε προβλήματα μαθηματικών εάν δεν έχουμε εξασκηθεί στις πράξεις πρώτα, κι αν δεν έχουμε καταλάβει τις έννοιες των πράξεων).
Θα δείτε εκπλικτικά αποτελέσματα εάν βρείτε το "κουμπί" της μάθησης. Αν το παιδί σας ενδιαφέρεται πολύ για τους υπολογιστές, βρείτε ασκήσεις στο διαδύκτιο, ή παιχνίδια τα οποία περιέχουν ασκήσεις (υπάρχουν και ειδικά λογισμικά στα βιβλιοπωλεία). Εάν το παιδί σας ενδιαφέρεται πολύ για τον αθλητισμό, προσαρμόστε όσο γίνεται τις ασκήσεις σε μορφή αθλητισμού (π.χ. τα προβλήμτα να περιλαμβάνουν αθλητισμό, η απομνημόνευση ονομάτων, τοποθεσιών, ή οτιδήποτε άλλο να γραφτούν σε πίνακα ο οποίος θα είναι εντός ενός σχηματισμένου γηπέδου) και με αυτόν τον τρόπο λοιπόν το ενδιαφέρον κινείται και η διαδιακασία της μάθησης είναι αποτελεσματικότερη.
Το σημαντικότερο είναι να ανακαλύψετε τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας. Χρησιμοποιείστε τα ώστε να κάνετε τη μάθηση πιο ευχάριστη και να δημιουργήσετε κίνητρα. Μην αγνοείται επίσης τα επιτραπέζια παιχνίδια! Πολλά από αυτά περιλαμβάνουν μαθηματικά, γενικές γνώσεις, μνήμη, στρατηγική και άλλα που βοηθούν γενικότερα ένα παιδί σε πολλούς τομείς. 


Φάνια Βιλλιώτη, ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Φάνια Βιλλιώτη - Ψυχολόγος
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
e-mail: taksidi_psyxis@hotmail.com