Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Το πλαίσιο που έχουν ανάγκη τα παιδιά

 
Όλα τα παιδιά έχουν ανάγκη από ένα πλαίσιο. Τι εννοώ με αυτό: μια καθημερινότητα με πρόγραμμα και οργάνωση. Μην περιμένετε από ένα παιδί σχολικής ηλικίας ή μικρότερης να καθίσει να φάει, να διαβάσει ή να κοιμηθεί νωρίς το βράδυ. Μην αφήνετε το παιδί σας να επιλέγει ό,τι θέλει ανάμεσα σε άπειρες επιλογές. Αντίθετα, θέστε εσείς το πλαίσιο, το πρόγραμμα, τα ωράρια και δώστε του δύο πιθανές επιλογές ώστε να διαλέξει ανάμεσα σε αυτές.
Η καθημερινότητα είναι μια δύσκολη εργασία. Από το πρωινό ξύπνημα και τα ρούχα που θα φορέσει το παιδί μέχρι την ώρα που θα επιστρέψει, θα φάει, θα μελετήσει, θα κάνει την εξωσχολική του δραστηριότητα και θα κοιμηθεί. Όλα αυτά μοιάζουν να κουράζουν όλη την οικογένεια όταν δεν υπάρχει απολύτως κανένας προγραμματισμός. Εάν όμως το παιδί γνωρίζει ότι η καθημερινότητα του είναι συγκεκριμένη το βοηθά να αποδίδει καλύτερα σε όλα.
Για παράδειγμα, όταν ένα παιδί (8-10 ετών) ξέρει ότι γυρνώντας από το σχολείο θα πλύνει χέρια και θα φάει, έπειτα θα προετοιμάσει το διάβασμα της επόμενης ημέρας (μολύβια, γόμες, ασκήσεις και μαθήματα για την επόμενη μέρα), θα μελετήσει για 2 ώρες, θα ξεκουραστεί μισή ώρα, θα κάνει την δραστηριότητά του, επιστρέφοντας σπίτι θα φάει, θα ετοιμάσει τη σχολική του τσάντα και θα κάνει μια τελευταία επανάληψη, θα διαβάσει και θα κοιμηθεί, νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια, λιγότερο άγχος και συνεπώς βελτιώνεται η απόδοσή του.
Μην ξεχνάτε ότι το να κοιμάται αργά ένα παιδί δυσκολεύει τόσο την παρακολούθησή του στο σχολείο όσο και τη μελέτη στο σπίτι. Η τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια κουράζουν τα παιδιά και συχνά τους προκαλούν αίσθημα νύστας. Επιπλέον η γκρίνια του "άσε με λίγο ακόμα να παίξω/ να δω τηλεόραση" αποφεύγεται όταν αυτό γίνεται τα Σαββατοκύριακα, ή συγκεκριμένες ώρες τις καθημερινές.
Και το πιο σπουδαίο από όλα... ΓΙΝΕΤΕ ΕΣΕΙΣ το ιδανικό πρότυπο για το παιδί σας. Κάντε αυτά που θέλετε να βλέπετε στο ίδιο. Συμπεριφερθείτε όπως θα θέλατε να συμπεριφέρεται εκείνο.

Φάνια Βιλλιώτη 
Ψυχολόγος - Εκπαιδεύτρια Σχολών Γονέων
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
e-mail: taksidi_psyxis@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Φάνια Βιλλιώτη - Ψυχολόγος
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
e-mail: taksidi_psyxis@hotmail.com