Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Όταν επικρατεί ομαδικό πνεύμα

Ο δάσκαλος της πέμπτης τάξης ενός δημοτικού σχολείου αποφάσισε στα πλαίσια της Γεωγραφίας να χωρίσει τα παιδιά της τάξης σε ομάδες και κάθε μια ανέλαβε από ένα γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας. Αυτό έγινε  με σκοπό την παρουσίαση των διαμερισμάτων (νομοί, πρωτεύουσες, σημαντικά βουνά, ποτάμια και λίμνες καθώς και τα προϊόντα που παράγει κάθε τόπος).
Τέσσερα παιδιά και τέσσερις μαμάδες ανέλαβαν τη δημιουργία της εργασίας "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ".
Με εντυπωσίασε ο τρόπος που συνεργάστηκαν, οι ιδέες που είχαν (η μία συμπλήρωνε την άλλη) καθώς και οι ρόλοι που μοιράστηκαν με επιτυχία σε κάθε παιδί.
Το κάθε διαμέρισμα απεικονίζεται με διαφορετικό χρώμα, ο καπνός απεικονίζεται με αληθινό καπνό, όπως και το βαμβάκι. Τα βουνά είναι γραμμένα πάνω σε κομμάτια κανέλας ενώ θαλασσιές χάντρες παριστάνουν τις λίμνες. Τα υπόλοιπα σχέδια τα εκτύπωσαν από το διαδίκτυο, τα έκοψαν και τα χρωμάτισαν.
Το παιδί που έκανε τα καλύτερα γράμματα έγραψε τις περισσότερες λέξεις πάνω στην εργασία, κάποιο άλλο που είχε έφεση στη ζωγραφική έκοψε και κόλλησε τα σχέδια, κάποιο άλλο βρήκε πληροφορίες για τα ιστορικά στοιχεία, τα προϊόντα παραγωγής και στοιχεία για τα ποτάμια, τις λίμνες και τα όρη και αντίστοιχα μοιράστηκαν εργασίες και τα λόγια κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.
Θεωρώ ότι όλη αυτή η προσπάθεια για ομαδική δουλειά ήταν τόσο αποτελεσματική και αξιέπαινη. Όλοι έκαναν από κάτι. Όλοι βοήθησαν ο ένας τον άλλο. Όλοι μαζί για ένα αποτέλεσμα.
Έτσι λοιπόν, τα παιδιά διδάσκονται την ομαδικότητα αλλά και τη συνεργασία. Μέσα από τις πράξεις. Και βέβαια, τίποτα δεν είναι εύκολο, αν αναλογιστεί κανείς τις δυσκολίες που επικρατούν αυτή την εποχή, αλλά και τις υποχρεώσεις που έχει το κάθε σπίτι.
Παραθέτω μια φωτογραφία η οποία δε μπορεί να απεικονίσει με ακρίβεια την ομαδική αυτή εργασία, σίγουρα όμως δίνει μια εικόνα για την ΟΜΑΔΑ, τη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και το ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.

ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ!!


Φάνια Βιλλιώτη 
Ψυχολόγος - Εκπαιδεύτρια Σχολών Γονέων
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
e-mail: taksidi_psyxis@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Φάνια Βιλλιώτη - Ψυχολόγος
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
e-mail: taksidi_psyxis@hotmail.com