Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Όταν αναλαμβάνει ο "ειδικός" ο γονέας τι κάνει;

Κάθε φορά που ένας "ειδικός" παρακολουθεί το παιδί σας, σημαίνει ότι εσείς ως γονέας είναι πολύ σημαντικό να υποστηρίξετε αυτή τη διαδικασία. Η γονική αρωγή είναι πολύτιμη. Το ότι ο "ειδικός" αναλαμβάνει, ΔΕ σημαίνει ότι εναποθέτουμε όλες τις ελπίδες και τις προσδοκίες μας σε αυτόν. Ο γονέας ζει καθημερινά με το παιδί, αλληλεπιδρά με αυτό και φυσικά καλείται να το υποστηρίζει, να το ενθαρρύνει και να το βοηθά να αναπτύξει τις δυνατότητές του. Όποιες κι αν είναι αυτές. Όλα τα παιδιά έχουν. Όλα.
Για να δώσωένα παράδειγμα,φανταστείτε ότι έχετε μια μικρή γλαστρούλα και θέλετε να τη μεταφυτέψετε. Δενείναι απλά διαδιακασία όμως, γιατί είναι δεν ξέρετε αν είναι έτοιμο ακόμα,είναι και ευαίσθητο και φοβάστε. Αποφασίζετε λοιπόν να πάτε σε έναν "ειδικό" για να σας βοηθήσει και να σας ενημερώσει για το αν είναι η κατάλληλη στιγμή για τημεταφύτεψη. Ο"ειδικός" από μόνος του όμως δε φτάνει. Εκείνος, θα σας καθοδηγήσει για το τι μπορείτε να κάνετε. Από εκεί και πέρα είναι στη δική σας ευθύνη η φροντίδα του, καθώς καθώς και η ανάπτυξή του. Βέβαια, μπορείτε να ακολουθήσετε τις κατευθύνσεις που σας έδωσε ο "ειδικός" εάν βλέπετε ότι βοηθούν και φέρνουν αποτελέσματα.
Κάπως έτσι είναι και με τα παιδιά και τους γονείς.
Συχνά συμβαίνει στους γονείς να θεωρούν ότι το παιδί πια είναι ευθύνη του "ειδικού" και να μην κάνουν τίποτα πέρα από τις ώρες που ο κάθε "ειδικός" βλέπει το παιδί. Αυτή η πρακτική όμως δε φαίνεται ιδιαίτερα χρήσιμη. Εσείς ξέρετε καλύτερα το παιδί σας. Εσείς θα επικοινωνείτε με τον "ειδικό" για το τι βοηθάει και τι όχι το παιδί σας. Για τον έναν ή τον άλλο τρόπο που θα χειριστείτε μια κατάσταση.

Φάνια Βιλλιώτη
Ψυχολόγος - Εκπαιδεύτρια Σχολών Γονέων
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
e-mail: taksidi_psyxis@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Φάνια Βιλλιώτη - Ψυχολόγος
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
e-mail: taksidi_psyxis@hotmail.com