Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Ποιες είναι οι ανάγκες των παιδιών;

Τι έχουν ανάγκη πραγματικά τα παιδιά; Εκτός από τα βασικά που είναι νερό, τροφή, στέγη, ρούχα υπάρχουν κι άλλα πολύτιμα πράγματα που προσφέρονται απλόχερα και ανέξοδα και το σημαντικότερο, συμβάλλουν στην ανάπτυξη υγιών  προσωπικοτήτων.
Ας ξεκινήσω με το βασικότερο: να γνωρίζετε τις καθημερινές τους ανάγκες, από την καθαριότητα και το φαγητό μέχρι τις καθημερινές ρουτίνες που αφορούν το σπίτι.
Δεύτερον φροντίστε ώστε τα παιδιά να νιώθουν ασφαλή, έτσι θα μπορούν να εμπιστεύονται και τους ανθρώπους γύρω τους.
Μην ξεχνάτε να τα αγκαλιάζετε και να τα φιλάτε! Με αυτό τον τρόπο τους υπενθυμίζετε πόσο τα αγαπάτε και πόσο νοιάζεστε.
Επίσης επαινείτε τα παιδιά και εκφράζετε τους το θαυμασμό σας για τις καλές τους πράξεις, τα επιτεύγματά τους, τις ιδέες τους ή τις κατασκευές τους. Πάντα υπάρχουν λόγοι για να επαινέσουμε ένα παιδί.
Να χαμογελάτε. Τα παιδιά νιώθουν χαρούμενα και ασφαλή όταν οι γονείς χαμογελούν. Με αυτό τον τρόπο δείχνετε στα παιδιά σας ότι είστε χαρούμενοι, ότι απολαμβάνετε το παιχνίδι μαζί τους ή την παρέα τους και ότι τα αγαπάτε.
Μιλάτε μαζί τους. Όσο περισσότερο μιλάτε με τα παιδιά σας, τόσο περισσότερο αυτά μαθαίνουν αλλά και κατανοούν.
Ακούτε τα παιδιά. Ακούτε  αυτά που σας λένε, τις ερωτήσεις που σας κάνουν ώστε να τους δώσετε σαφείς απαντήσεις και να τους διδάξετε πόσο σημαντικό είναι να είσαι καλός ακροατής. Με αυτό τον τρόπο σίγουρα θα βάλετε τις βάσεις για μια καλή επικοινωνία ανάμεσα σε εσάς και τα παιδιά σας.
Μάθετε τους καινούρια πράγματα μέσα από την καθημερινότητά σας. Διαβάζοντας ένα βιβλίο, κάνοντας έναν περίπατο στη φύση, φροντίζοντας τα κατοικίδια ή τα φυτά σας, πηγαίνοντας για μπάνιο, βλέποντας ένα ντοκιμαντέρ, παίζοντας επιτραπέζια ή με οποιοδήποτε τρόπο θέλετε.
Ενδιαφερθείτε για τα συναισθήματά τους. Τα παιδιά εκφράζουν δύσκολα το συναίσθημά τους. Είναι σημαντικό όμως να το αναγνωρίζουν και να μιλούν γι' αυτό. Ενθαρρύνετέ τα λοιπόν!

Πηγή για την εικόνα στα αγγλικά:
http://www.babble.com/latina/the-little-things-children-need-most/

Φάνια Βιλλιώτη 
Ψυχολόγος - Εκπαιδεύτρια Σχολών Γονέων
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
e-mail: taksidi_psyxis@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Φάνια Βιλλιώτη - Ψυχολόγος
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
e-mail: taksidi_psyxis@hotmail.com