Σύμφωνα με την Maureen Healy, συγγραφέα του βιβλίου "μεγαλώνοντας χαρούμενα παιδιά" υπάρχουν πέντε καθημερινά πράγματα τα οποία μπορούν να μας κάνουν χαρούμενους. Αυτά είναι:
- η άσκηση σε όλες τις μορφές της. Από το απλό περπάτημα στη θάλασσα, στη γειτονιά και στο βουνό μέχρι και την έντονη άσκηση στο γυμναστήριο. Ακόμα και μια βόλτα διάρκειας πέντε λεπτών, από το σπίτι μέχρι το περίπτερο, μας τονώνει. Αυτό συμβαίνει γιατί με την άσκηση απελευθερώνονται ενδορφίνες απ' τον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε καλύτερα.
- να "βυθίζεστε" σε κάτι που αγαπάτε ή σας αρέσει πολύ να κάνετε. Ό,τι κι αν είναι αυτό. Μαγείρεμα, διάβασμα, γράψιμο, μουσική. Κάντε το πιο συχνά και πιο πολύ. Ο Μihaly Csikszentmihalyi μίλησε για τη "ροή" την κατάσταση που βρίσκεται κάποιος όταν ασχολείται και συγκεντρώνεται σε κάτι που του αρέσει πολύ.
- το γέλιο. Αναμφισβήτητα το γέλιο κάνει όλους τους ανθρώπους χαρούμενους. Ακόμα κι όταν είναι δύσκολο να γελάσετε μπορείτε να δείτε βίντεο που σας προκαλούν γέλιο!
- ο διαλογισμός προσφέρει ηρεμία και χαλάρωση ακόμα κι αν γίνεται για λίγο. Με απλά λόγια: προσπαθήστε να αδειάσετε το μυαλό σας από σκέψεις. Συγκεντρωθείτε ώστε να μη σκέφτεστε τίποτα.
- γίνετε μέλος μιας κοινότητας. Έρευνες αποδεικνύουν ότι η συμμετοχή σε μια κοινότητα μας κάνει περισσότερο ευτυχισμένους γιατί κερδίζουμε συναισθηματική υποστήριξη και ερχόμαστε σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Στην ταινία "The happy" μια κοινότητα στην Ιαπωνία ήταν η τρίτη μεγαλύτερη σε συγκέντρωση ανθρώπων ηλικίας πάνω από 100 ετών. Κι αυτό διότι πέρα από τις διατροφικές και υγιεινές συνήθειες, ήταν όλοι μέρος αυτής της μικρής κοινότητας.
Όλο αυτό γίνεται ακόμα σημαντικότερο όταν έχουμε παιδιά, γιατί τους δείχνουμε μέσα από το δικό μας παράδειγμα και τις πράξεις μας πως δημιουργείται η ευτυχία, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν κι εκείνα τα βήματά μας.
Πηγές:
http://www.psychologytoday.com/blog/creative-development/201203/how-become-happier-5-tips-today
https://www.youtube.com/watch?v=qDKGMXThDlw
Φάνια Βιλλιώτη
Ψυχολόγος - Εκπαιδεύτρια Σχολών Γονέων
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
e-mail: taksidi_psyxis@hotmail.com
Ψυχολόγος - Εκπαιδεύτρια Σχολών Γονέων
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
e-mail: taksidi_psyxis@hotmail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.