Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Touch, don't look!

Την ιδέα του σημερινού άρθρου την εμπνεύστηκα από μια φράση που είπε η Πέρλα Μεσσίνα,  στο εξαιρετικό σεμινάριο που οργάνωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Ενηλίκων Αυτιστικών Asperger και ΥΛΑ,  όπου είναι πρόεδρος.


Στην κοινωνία που ζούμε και στους έντονους - εξοντωτικούς ρυθμούς που βιώνουμε, ξεχνάμε μερικά πολύ απλά και βασικά πράγματα. Ένα από αυτά είναι το χάδι. Το χάδι που είναι ανθρώπινο, που εκφράζει τρυφερότητα, συμπόνια, στοργή, που δίνει στον άλλον τη δύναμη να προχωρήσει... Αυτό το χάδι, όχι το παρεξηγημένο, το πονηρό.
Δυστυχώς όμως, το χάδι μάλλον είναι παρεξηγημένο. Αν παρατηρήσει κανείς τους ανθρώπους, εύκολα θα διακρίνει ότι οι περισσότεροι δεν αγγίζονται, δεν αγκαλιάζονται, δεν ακουμπάει ο ένας τον άλλον. Ακόμα και ανάμεσα στα ζευγάρια φαίνεται να απουσιάζει το άγγιγμα...

Παλιότερα, είχε γίνει μια έρευνα (Harlow & Harlow, 1969) με μικρούς πιθήκους, για να διαπιστώσουν αν ο δεσμός των βρεφών με τη μητέρα τους οφείλεται στο ότι τους καλύπτει την ανάγκη για φαγητό ή την ανάγκη για σωματική επαφή. Έτσι λοιπόν, έφτιαξαν δύο κούκλες, η μία συρμάτινη και η άλλη υφασμάτινη, και τις τοποθέτησαν σε δύο ξεχωριστά κλουβιά. Το συρμάτινο υποκατάστατομητέρας ήταν και τα δύο πηγή τροφής για τα μικρά πηθικάκια, αφού είχε γάλα, ενώ το υφασμάτινο υπολατάστατο μητέρας δεν παρείχε τροφή. Τα πιθηκάκια, περνούσαν πολύ περισσότερο χρόνο με την υφασμάτινη "μητέρα" παρόλο που δεν ήταν πηγή τροφής. Έπιναν γάλα από την συρμάτινη μητέρα, και μετά γραπωνόντουσαν στην υφασμάτινη.  Αυτό υποδήλωνε την ανάγκη για σωματική επαφή.
Όλοι έχουν ανάγκη το άγγιγμα. Στην καθημερινότητά μας υπάρχουν πολλές ώρες της ημέρας όπου μπορούμε να νιώσουμε και να προσφέρουμε ένα άγγιγμα. Βλέποντας τηλεόραση καθισμένοι στον καναπέ, μπορούμε να καθίσουμε ο ένας δίπλα στον άλλο και να ακουμπάνε τα χέρια  μας, ερχόμαστε σε σωματική επαφή. Όταν οι γονείς δείχνουν κάτι στο παιδί και το ακουμπήσουν στον ώμο, είναι μια σωματική επαφή, όταν βάζοντας το παιδί μας για ύπνο του χαϊδέψουμε την πλάτη, ή τα μαλλιά, είναι κι αυτή μια σωματική επαφή. Υπάρχουν τόσοι τρόποι..!
Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθούμε να προσφέρουμε ένα χάδι, ανά πάσα στιγμή! Προσφέρει τόσα πολλά θετικά συναισθήματα, και είναι τόσο εύκολο να το δώσουμε στον άλλον...
Μέσω της σωματικής επαφής μεταβιβάζονται η στοργή, η ασφάλεια και πολλά άλλα σημαντικά στοιχεία για την ανάπτυξη των μικρών παιδιών και όλων των ανθρώπων γενικότερα.



Φάνια Βιλλιώτη, ψυχολόγος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Φάνια Βιλλιώτη - Ψυχολόγος
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
e-mail: taksidi_psyxis@hotmail.com