Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Μεγαλώστε υπεύθυνα παιδιά!

Η υπευθυνότητα είναι ένα χαρακτηριστικό που όλοι μας μαθαίνουμε από παιδιά να έχουμε. Αργότερα, αυτή βοηθά ενεργά και στην ανεξαρτησία των παιδιών. Το να γίνεις υπεύθυνος προϋποθέτει όμως ορισμένα πράγματα:

Συζητήστε για την υπευθυνότητα
Μιλήστε με το παιδί σας για το τι είναι υπευθυνότητα, τι σημαίνει έχω υποχρεώσεις και δώστε του πολλά παραδείγματα. Όλοι μας έχουμε υποχρεώσεις που καλούμαστε να είμαστε υπεύθυνοι. Τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους φυσικά, είναι σημαντικό να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και με ποιον τρόπο. Για παράδειγμα σχετικά με ζημιές στο σπίτι: εάν ένα μικρό παιδάκι κάνει μια ζημιά στο σπίτι μπορούμε να του ζητήσουμε να μας βοηθήσει να τη μαζέψουμε. Σε ένα μεγαλύτερο ίσως ζητήσουμε λεφτά από τον κουμπαρά του για να την αντικαταστήσουμε. Έτσι κατανοούν ότι η πράξη τους έχει συνέπειες, και όχι λανθασμένα ότι η μαμά τρέχει πάντα και τα μαζεύει. Άλλο παράδειγμα είναι όταν τα παιδιά δε σημειώνουν τις εργασίες για το σπίτι, ή ξεχνούν τις φωτοτυπίες στο σχολείο. Αφού μιλήσετε στο παιδί και εξηγήσετε ότι είναι σημαντικό να σημειώνει και να μην ξεχνάει στο σχολείο τις εργασίες, και αν συνεχίσει να το κάνει θα υποστεί συνέπειες και παρόλα αυτά η κατάσταση δεν αλλάζει, τότε ίσως αν στερήσετε στο παιδί κάποια απόλαυση (π.χ. ηλεκτρονικά, βόλτα) για το συγκεκριμένο λόγο, την επόμενη φορά είναι υπεύθυνο.

Εξηγήστε του ποιες είναι οι δικές του ευθύνες και υποχρεώσεις
Συμφωνείστε με το παιδί σας ποιες είναι οι υποχρώσεις του και με ποιον τρόπο θα είναι εντάξει σε αυτές. Γράψ'τε τις σε ένα χρωματιστό χαρτόνι με πολύχρωμα γράμματα και τοποθετήστε το μαζί σε εμφανές σημείο στο δωμάτιό του.

Μην τρέχετε από πίσω του για όλα
Συμπεριφορές όπως: να τακτοποιεί η μαμά το δωμάτιο, να κουβαλάει τη σχολική τσάντα ή να την ετοιμάζει για την αυριανή μέρα, να ασχολείται με το τι έβαλε η δασκάλα για το σπίτι, να μαζεύει το πιάτο από το τραπέζι ή να κάνει εκείνη κάποιες εργασίες ζωγραφικής ή κατασκευές δε βοηθούν τα παιδιά να γίνουν υπεύθυνα. Επίσης μην κατηγορείτε τους άλλους πάντα. Κάποιες φορές φταίνε και τα παιδιά μας και καλό είναι με ωραίο τρόπο να τους το λέμε και να πέρνουν εκείνα την ευθύνη.

Μιλήστε του για τις συνέπειες που έχει το να είναι ανεύθυνος και αφήστε τον να πειραματιστεί με αυτές αν βέβαια δεν κινδυνεύει
Κάντε κατανοητό το γεγονός ότι όταν δεν είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε κάποιες συνέπειες. ΄Ετσι μαθαίνει να είναι υπεύθυνο και γνωρίζει στην πράξη τι σημαίνει συνέπειες των πράξεών μου.

Γίνετε εσείς πρότυπα υπευθυνότητας
Όταν οι γονείς δε λένε ψέματα (όχι μόνο στα παιδιά αλλά και στους άλλους), όταν τηρούν και πράττουν όσα λένε, τότε λειτουργούν σα θετικά πρότυπα για τα παιδιά τους. Είναι σημαντικό να λέμε στα παιδιά τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουνε, αλλά τίποτα δε συγκρίνεται με το να το βλέπουν έμπρακτα από τους γονείς.


 
Φάνια Βιλλιώτη, Ψυχολόγος
logo maker logo creator

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Φάνια Βιλλιώτη - Ψυχολόγος
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
e-mail: taksidi_psyxis@hotmail.com