Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Μαθησιακές δυσκολίες και αυτοπεποίθηση


 Είναι άξιο λόγου και συζήτησης το πόσο πολύ επηρεάζει την αυτοπεποίθηση ενός παιδιού η δυσκολία του στο σχολείο. Πολλά παιδιά ηλικιών 7-10 ετών μιλούν για τον εαυτό τους έχοντας μια ιδιαίτερα χαμηλή εικόνα. «Δεν είμαι αρκετά έξυπνος και δεν το έλυσα», ή «τι χαζή που είμαι», είναι μερικές εκφράσεις που καθρεπτίζουν την εσωτερικότητα των μικρών μαθητών. Αυτό φυσικά και θα τα επηρεάσει και στην εξέλιξή τους. Δηλαδή ένας μαθητής με χαμηλή αυτοεικόνα δε θα προσπαθήσει και δε θα μπει στη διαδικασία να λύσει ασκήσεις διότι νομίζει ότι δε μπορεί, ή ότι δεν είναι αρκετά έξυπνος, ή ότι αυτά δεν είναι για εκείνον. Όμως, με τη σωστή καθοδήγηση στην πράξη και όχι στα λόγια, μπορεί να διαπιστώσει για πόσα πολλά πράγματα είναι ικανός, αρκεί να βρει τον κατάλληλο τρόπο για να τα μάθει. Είναι πολύ σημαντικό κάθε φορά που το παιδί κατακτά κάτι να γίνεται συζήτηση για το πόσο σημαντικό ήταν αυτό που κατάφερε, πως νιώθει το ίδιο και με ποιον τρόπο πέτυχε. Από κει και πέρα όλα μοιάζουν εντελώς διαφορετικά. Η αυτοπεποίθηση αρχίζει να φουσκώνει και μέρα με τη μέρα το παιδί έχει περισσότερο ενδιαφέρον να ασχοληθεί με τα μαθήματα, θεωρεί τον εαυτό του πιο ικανό με αποτέλεσμα να προσπαθεί, να τα καταφέρνει και να έχει κίνητρο να συνεχίσει. Είναι ένας κύκλος με λίγα λόγια.

Εξηγείστε στους μαθητές και κατανοήστε κι εσείς ότι το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό. Έχει το δικό του στυλ και ρυθμό μάθησης, διαφορετικά κίνητρα κι ενδιαφέροντα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να το βοηθήσουμε να ανακαλύψει τον τρόπο που του ταιριάζει να μαθαίνει, να οργανώνει, να λύνει προβλήματα, κ.λ.π.

Γι’ αυτή τη διαδικασία απαιτείται σαφώς ένα χρονικό διάστημα προσαρμογής. Το διάστημα αυτό σίγουρα διαφέρει από παιδί σε παιδί. Ο απαραίτητος εξοπλισμός είναι η υπομονή, η ενθάρρυνση, η αγάπη, το ενδιαφέρον και η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ με ειλικρίνεια και σεβασμό.

 Φάνια Βιλλιώτη, ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Φάνια Βιλλιώτη - Ψυχολόγος
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
e-mail: taksidi_psyxis@hotmail.com