Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Όταν μεγαλώνεις παιδιά, δίνεις και παίρνεις. Εσύ τα οδηγείς στο δρόμο της ζωής κι εκείνα σου δείχνουν το δρόμο της καρδιάς!

Όμορφα αποφθέγματα γεμάτα ουσία από το βιβλίο "Υπέροχοι τρόποι να αγαπήσεις ένα παιδί"

"Καθώς τα παιδιά διεκδικούν όλο και περισσότερη ανεξαρτησία, είναι δεδομένο ότι θα έχεις την αίσθηση της απώλειας, αλλά μπορείς να είσαι ήρεμος ξέροντας ότι τα αγαπάς πολύ και γι αυτό πρέπει να τα αφήνεις σιγά σιγά να φύγουν. "Όταν ξέρεις τελικά ότι τα παιδιά σου είναι ευτυχισμένα, τότε δεν είσαι ποτέ μόνος" (μητέρα 3 παιδιών)".
"Για να γίνει ένα παιδί υπεύθυνο για τη ζωή του, χρειάζεται πρώτα από όλα να έχει την ευκαιρία να πάρει στα χέρια του τον έλεγχο της ζωής του. Και ο μόνος τρόπος να το μάθει αυτό είναι να κάνει επιλογές και να ζει με τις συνέπειες των επιλογών του."
"Δωσε στα παιδιά σου πολύ χρόνο να εξασκηθούν σε ό,τι κι αν μαθαίνουν και θυμήσου ότι στο κάτω κάτω δεν πάει πολύς καιρός από τότε που βρίσκονται εδώ".
"Είναι σημαντικό το παράδειγμα που δίνεις. Ζήσε απλά, φρόντιζε κάθε πλάσμα της γης με αγάπη και βρες χρόνο να απολαμβάνεις εκείνα που πραγματικά έχουν σημασία. Τα παιδιά ακτινοβολούν τρυφερότητα και φως. Μπορεί να κοστίζουν ακριβά, αλλά όταν τρέφεις την ψυχή ενός παιδιού, τότε κερδίζεις ουράνια πλούτη".
"Ο ρόλος σου ως γονιός είναι είναι σημαντικός και φτάνει πολύ μακριά, γιατί η ζωή του παιδιού σου θα έχει το άρωμά σου στα χρόνια που θα έρθουν. Δες το ρόλο του γονιού με χαρά και αν πιάνεις τον εαυτό σου να νιώθει το βάρος και την ευθύνη, να θυμάσαι ότι η δική σου αγάπη είναι η βάση πάνω στην οποία το παιδί σου θα αναπτυχθεί για να γίνει ένας υγιής ενήλικος στο σώμα και την ψυχή".
"Η επιβράβευση και οι ευχαριστίες διατηρούν τις σχέσεις φιλικές και ενεργοποιούν το παιδί σου να συνεχίσει να συμβάλλει, ξέροντας ότι αναγνωρίζεις και εκτιμάς τις προσπάθειές του".
"Αυτό που έχει σημασία, αυτό που είναι πραγματικά πολύτιμο είναι το μοίρασμα, η εκμυστήρευση,  το ξεδίπλωμα της ψυχής, η αποκάλυψη του εσωτερικού κόσμου του καθενός".


Φάνια Βιλλιώτη, ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Φάνια Βιλλιώτη - Ψυχολόγος
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
e-mail: taksidi_psyxis@hotmail.com