Πόσες φορές έχετε ακούσει ή έχετε πει "θα το πω στον πατέρα σου!", ή "για να δούμε τι γνώμη θα έχει ο πατέρας σου αν το μάθει;" "Απειλητικές" φράσεις με πρωταγωνιστή τον πατέρα προκειμένου τα παιδιά να συνετιστούν, ακούμε πολλά χρόνια τώρα, σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και σε όλες σχεδόν τις εποχές. Γιατί όμως ο πατέρας γίνεται το μέσο εκφοβισμού; Οι περισσότερες μαμάδες συνήθως δεν γνωρίζουν τον κατάλληλο τρόπο ώστε να θέτουν τα όρια στα παιδιά τους (πράγμα που είναι δύσκολο και απαιτεί προσπάθεια) με αποτέλεσμα κάποιες φορές που το παιδί είναι απρόθυμο να ακούσει τη μητέρα του, εκείνη να χρησιμοποιεί την πατρική φιγούρα για να "φοβίσει" το παιδί κι εκείνο να ακούσει και να κάνει αυτό που η μαμά του τού είπε.
"Φοβάμαι τον μπαμπά, τη μαμά όμως την κάνω ό,τι θέλω"
Τα παιδιά των οποίων οι γονείς συμπεριφέρονται με τέτοιο τρόπο που η μητέρα για να το συνετήσει χρησιμοποιεί τον πατέρα όπως προανέφερα καταλήγουν να αγνοούν και να "κάνουν ό,τι θέλουν" τη μαμά τους, ενώ έχουν κάποια όρια απέναντι στον πατέρα που είναι πιο αυστηρός. Χάνεται δηλαδή η ισσοροπία, διότι όταν προκύψει μια δύσκολη στιγμή και η μητέρα "πάρει το μέρος του παιδιού" τότε η οικογένεια χωρίζεται σε στρατόπεδα, γεγονός που δεν προάγει την επικοινωνία και τους δεσμούς της οικογένειας. Με απλά λόγια, δε βγάζει πουθενά.
Για τους παραπάνω λόγους και ακόμα περισσότερους, είναι σημαντικό να αφήνουμε τους συναισθηματισμούς κάποιες φορές στην άκρη και να βάζουμε όρια στα παιδιά. Να μαθαίνουν ότι οι γονείς είναι σταθεροί χαρακτήρες, και θέτουν τα όριά τους. Να υπάρχει μια υγιής επικοινωνία όπου τα μέλη τη οικογένειας σέβονται ο ένας τον άλλο, και δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν κανένα μέσο "εκφοβισμού".
Φάνια Βιλλιώτη, Ψυχολόγος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.